16:56 22 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 311
  Pratite nas

  Proces stvaranja ruske vakcine protiv novog virusa korona trajao je otprilike pet meseci, izjavio je direktor ruskog Nacionalnog istraživačkog centra „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.

  „Vakcina je napravljena za oko pet meseci“, rekao je on.

  Gincburg je istakao da je planirano da se proizvodnja vakcine protiv korone od pet miliona doza mesečno postigne u decembru-januaru.

  „Dostići će planirani kapacitet u decembru-januaru. Proizvodiće se otrilike pet miliona vakcina mesečno, tokom godine cela zemlja će biti obezbeđena vakcinom protiv korone“, rekao je on novinarima tokom brifinga.

  On je istakao da je „sada besmisleno govoriti o ceni“, da bi time samo iritirali konkurente ili one koji to mogu profesionalno da procene. Prema mišljenju eksperta Denisa Logunova, približna cena sličnih lekova u inostranstvu je od pet do 30 dolara.

  Istraživanje uticaja vakcine na decu počeće za nekoliko meseci

  Direktor Centra je takođe saopštio da će istraživanje uticaja ruske vakcine protiv kovida 19 na decu početi najranije za tri do pet meseci.

  Otprilike za tri do pet meseci, taj protokol istraživanja, u potpunosti odrađen (ne isključujem mogućnost da će obuhvatati nekoliko faza) - biće podnet na potencijalno odobrenje odgovarajućem zdravstvenom odeljenju Ministarstva zdravlja. Tek nakon toga moguće je započeti istraživanje ove konkretne vakcine, a ne nove vakcine, naverovatnije različitih doza u dečjoj populaciji naše zemlje“, rekao je on.

  Gincburg je istakao da, u skladu sa ruskim zakonodavstvom, istraživanja o uticaju lekova na decu moguće je započeti tek nakon što se u potpunosti završe istraživanja na odraslima. Dodao je da se trenutno priprema paket dokumenata – protokola proučavanja uticaja vakcine na decu.

  Kako je rekao, pretpostavlja se da će se istraživanje sprovoditi u nekoliko faza, za nekoliko starosnih grupa sa sledećim redosledom: od 18 do 14-12 godina, zatim od 12 i manje.

  Neće biti posebne dečje vakcine protiv korone, moguća razlika u doziranju

  Direktor „Gamaleja“ je naglasio da će vakcina protiv kovida 19 biti ista i za decu i za odrasle, ali da je moguća razlika u doziranju.

  Vakcina za decu će, naravno, biti ista, ali doziranje, a druga je stvar režim uvođenja, on zahteva mnogo dodatnog rada. Taj dodatni rad u potpunosti je regulisan ruskim zakonodavstvom, čija je suština da se istraživanje novih lekova može započeti na deci mlađoj od 18 godina tek nakon potpunog završetka istraživanja tih preparata na odraslima“, rekao je Gincburg.

  Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u utorak prvu na svetu vakcinu za prevenciju nove koronavirusne infekcije kovid 19, koju je razvio Naučni institut „Gamaleja“ zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije.

  Vakcina je nazvana „Sputnik V“. Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško saopštio je da će se vakcina proizvoditi na dva mesta – u centru „Gamaleja“ i u kompaniji „Binofarm“. Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da je vakcina prošla sve neophodne testove i da formira stabilan imunitet.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Rusija, virus korona, vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga