12:28 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (638)
  1329
  Pratite nas

  Glavna urednica RT-a i agencije „Rusija sevodnja“ izjavila je da i dalje nema vesti o dopisnicima agencije Raptli u Belorusiji koje je policija zadržala dok su legalno obavljali svoj posao, nazvavši situaciju sa novinarima „lovom na veštice“. Ona je navela neke detalje privođenja ovih novinara.

  Urednica je na svom Telegram-kanalu objavila „skrinšot“ poruke jednog od novinara.

  „Danas je, po svemu sudeći, počeo lov na veštice. Policija je već došla do dva dopisnika. Svi novinari u redakciji koji imaju porodice odlučili su da ih odvedu dalje“, navedeno je u saopštenju.

  Glavna urednica je dodala da se dvojica drugih dopisnika – Sergej Kamenetski i Aleksandar Kovaljov, već četvrti dan ne javljaju na telefon.

  „Oni su snimali biračka mesta tokom glasanja. U 8.46 ujutro dobili smo poruku koja je sadržala samo jednu reč: ‘Priveli’. Mi do sada ne znamo gde su oni i šta se sa njima dešava“, izjavila je Simonjanova.

  Simonjanova je istakla da na spiskovima zadržanih od strane Ministarstva unutrašnjih poslova nema imena ovih dopisnika.

  Kako kaže, još jedna devojka bila je zadržana dva dana i zatim puštena.

  „Evo kako je ona opisala situaciju: ‘Prema protokolu, mesto pritvora razlikuje se od stvarnog. U ženskoj ćeliji, predviđenoj za šest osoba, nalazi se 37, a u muškoj – 50 osoba. Spavaju po rasporedu. Hrane nema, voda se pije sa česme. Svima daju od sedam do 15 dana pritvora. Neke muškarce su tukli’“, napisala je Simonjanova.  

  Glavna urednica je pozvala da se odmah oslobode novinari Raptlija, koji su „legalno i transparentno radili u svojoj zemlji, izveštavajući o izborima svog predsednika“.

  Podsetimo, nakon predsedničkih izbora u Belorusiji je više novinara bilo privedeno: fotoreporter Sputnjika Ilja Pitaljev, saradnik „Dejli storma“ Anton Starkov i Dmitrij Lasenok, novinar „Meduze“ Maksim Solopov, dopisnik RT Konstantin Pridibajlo, novinari Sputnjika Belorusija Evgenije Olenik i Ina Grišuk, dopisnik televizijskog kanala „Dožd“, tri dopisnika RT-a koji su sarađivali sa video-agencijom Raptli i novinar Semjon Pegov. Nekim novinarima je, nakon puštanja iz pritvora, zabranjen ulazak u Belorusiju na pet godina.

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (638)
  Tagovi:
  nestali novinari, Belorusija, protesti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga