23:50 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 91
  Pratite nas

  Tržište nafte u ovom trenutku je uglavnom stabilno, primećuje se njegovo postepeno balansiranje, izjavio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.

  „Danas je tržište manje-više stabilno i primećujemo postepeno balansiranje tržišta“, rekao je Novak.

  Cene nafte pale su za više od 30 odsto početkom marta usred izbijanja pandemije virusa korona, raskidanja sporazuma zemalja OPEK plus i naknadne najave Saudijske Arabije da će povećati proizvodnju nafte do 13 miliona barela dnevno. Uslovi prethodnog ugovora o smanjenju proizvodnje isticali su krajem prvog tromesečja, a od 1. aprila sva ograničenja proizvodnje su ukinuta.

  Početkom maja stupio je na snagu novi sporazum o smanjenju proizvodnje nafte zemalja OPEK plus usred pandemije virusa korona, nižih cena nafte i pada potražnje nafte sa više od 100 miliona barela dnevno na 70-80 miliona barela dnevno. Savez država dogovorio se da smanji proizvodnju za 9,7 miliona barela dnevno u maju i junu, a zatim i u julu.

  Od avgusta, zemlje OPEK plus nastavile su da smanjuju proizvodnju, ali u manjem obimu – za 7,7 miliona barela dnevno u periodu do kraja godine, a dalje za 5,8 miliona do kraja aprila 2022. Za osnovu je uzet oktobar 2018, osim za Rusiju i Saudijsku Arabiju, za koje je pokazatelj bio 11 miliona barela dnevno, od čega, po analogiji, sledi smanjivanje proizvodnje za 23, 18 i 14 odsto.   

  Protčitajte još:

  Tagovi:
  Aleksandar Novak, OPEK plus, tržište nafte, nafta
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga