08:09 22 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  5221
  Pratite nas

  Rusija ima ključnu ulogu u održavanju predsednika Venecuele Nikolasa Madura na vlasti, izjavio je šef Južne komande (USSOUTHCOM) američkih Oružanih snaga admiral Krejg Foler, govoreći na video-konferenciji koju je organizovao vašingtonski Atlantski savet.

  "Ruski uticaj igra ključnu ulogu u održavanju Madura na vlasti. Ja, kao vojnik, sa zabrinutošću posmatram šta Rusija radi u Venecueli u sferi širenja dezinformacija“, rekao je šef Južne komande u čiju sferu odgovornosti se nalaze centralna, južna Amerika i Karipski basen.

  Po njegovoj verziji, „Rusija, Kuba, u većoj meri Iran, a u manjoj Kina, predstavljaju izazov za postizanja međunarodnog jedinstva u rešavanju krize u Venecueli“.

  Foler je pozvao da se pooštre finansijske sankcije koje su ranije uvedene Venecueli kako Karakas ne bi mogao da ih izbegava.

  „Zaobilaženje sankcija je prirodni nastavak taktike koju Maduro koristi za dolazak do novca“, smatra general.

  On dodaje da rezultati američkih napora „za rešavanje krize u Venecueli nisu takvi, kakvi bi trebali da budu“.

  Na video-konferenciji je učestvovala i zamenica pomoćnika državnog sekretara SAD za pitanja zapadne hemisfere Keri Filipeti.

  „Pošto nema mogućnosti da se osloni na tradicionalne saveznike, kao što su Rusija, Kuba i Kina, režim Madura radi slično kao i Iran. Diplomatski prostor sa njegovim tradicionalnim saveznicima se smanjuje“, tvrdi ona.

  Ona je saopštila da je Venecuela poslala u Iran zlato u vrednosti od pola milijardi dolara u zamenu za energente.

   

  Tagovi:
  Nikolas Maduro, Rusija, Venecuela
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga