05:41 28 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 401
  Pratite nas

  Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da u Persijskom zalivu, kao i u bilo kojem drugom delu sveta, ne bi trebalo da ima prostora za ucene i diktaturu od strane bilo koga.

  „Jednostrani pristupi ne pomažu u pronalaženju rešenja. Prilikom izgradnje sveobuhvatnog sistema bezbednosti u zoni Persijskog zaliva važno je sačuvati sve ono što je do sada postignuto uz velike napore“, navedeno je u Putinovom saopštenju, objavljenom na sajtu Kremlja.

  Istovremeno, Putin je istakao da Rusija predlaže da se na sastanku lidera država-članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Nemačke i Irana napravi dogovor o parametrima rada za formiranje bezbednosnih mehanizama i jačanja poverenja u zoni Persijskog zaliva.

  Kako je rekao predsednik, to se može postići ako se „ujedine politička volja i stvaralačka energija svih naših zemalja i zemalja regiona“.

  Putin je dodao da je Rusija otvorena za konstruktivnu saradnju sa svima koji su zainteresovani za to da se situacija u zoni Persijskog zaliva pomeri sa opasne linije.

  „Pozivamo partnere da pažljivo odmere naš predlog. Alternativa je dalja eskalacija tenzija, povećanje rizika za izbijanje sukoba. Takav razvoj situacije je neophodno izbeći“, istakao je ruski lider.

  Ruski lider je dodao da problemi u Persijskom zalivu mogu da se prevaziđu ako se različitim stavovima pristupi s dužnom pažnjom i odgovornošću.

  „Rusija je 2019. godine predstavila obnovljenu Koncepciju bezbednosti u zoni Persijskog zaliva. U njoj su predstavljeni konkretni načini za efikasno rešavanje problema u tom regionu“, rekao je Putin.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  diktat, ucene, Vladimir Putin, Persijski zaliv
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga