11:35 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 881
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane Rusije iznelo je predlog da sve informacije o odbrambenoj sferi budu tajne, navedeno je na portalu pravnih informacija.

  „Predlaže se da informacije, dobijene tokom realizacije događaja u oblasti odbrane i koje ne predstavljaju državnu tajnu, budu klasifikovane kao poverljive na zakonodavnom nivou“, precizirano je u obrazloženju predloga izmena zakona o odbrani.

  Inicijatori predlažu da se svi podaci, koji nisu državna tajna, svrstaju u kategoriju poverljivih, da se proglase službenom tajnom i čuvaju kao porodična, advokatska ili lekarska tajna.

  U obrazloženju se ističe da je cilj tog predloga zakona da se obezbedi zaštita službenih informacija sa ograničenim pristupom, koje nastaju tokom rada državnih organa.

  Prema predlogu, oni koji su dobili pristup službenoj tajni u oblasti odbrane dužni su da poštuju poverljivost tih podataka i ne otkrivaju ih trećim licima „bez odobrenja nadležnog lica koje je pružilo te informacije. U suprotnom, oni će se zakonski odgovarati za to.

  Pored toga, predlaže se da se formira spisak informacija koje neće spadati pod kategoriju službene tajne u sferi odbrane.

  Tagovi:
  Rusija, odbrana, državna tajna
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga