00:09 20 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 2133
  Pratite nas

  Kritika pojedinih zapadnih država na račun Moskve zbog politike u međunarodnoj areni ne bi trebalo da utiče na mišljenje o razvoju ruske vakcine protiv virusa korona, jer ukoliko ona uspe, ceo svet će biti na dobitku, piše britanski časopis „Spektejtor“.

  Kako navodi list, neprijateljska retorika u vezi sa vakcinom, koju su napravili ruski Nacionalni istraživački centar „Gamalej“ i Ruski fond za direktne investicije, izgleda „pomalo čudno“.

  Autor članka je naglasio da su neki predstavnici medicinske zajednice vakcinu „dočekali na nož“. Istovremeno, dodao je da su mišljenja različitija u ekonomskoj sredini, dok deo eksperata ukazuje da se u „neobičnoj situaciji“ sa pandemijom virusa korona ne sme dozvoliti iznošenje oštrih i „očiglednih“ mišljenja.

  „Trenutno trpimo velike ekonomske gubitke, što bi uskoro moglo da rezultira dugoročnim političkim i socijalnim problemima. Sve to trpeti u iščekivanju potpunog završetka testiranja vakcina, takođe je rizik“, piše „Spektejtor“.

  Prema rečima autora članka, „beskrajni karantini, masovna nezaposlenost i bankroti, kao i užasni dugovi“ prisiljavaju ljude na kompromise i rizike.

  „Koliko znamo, niko neće biti primoran da se vakciniše. A ako vakcina uspe, ceo svet će biti na dobitku od toga“, istaknuto je u članku.

  Autor članka je takođe istakao da međunarodna zajednica mora da prestane da osuđuje ruske novitete. Prema njegovim rečima, nije isključeno da će i druge zemlje morati da slede primer Moskve, čiju je odluku o vakcini nazvao ispravnom.

  Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je u utorak prvu na svetu vakcinu za prevenciju nove koronavirusne infekcije kovid 19, koju je razvio Naučni institut „Gamalej“ zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije.

  Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško saopštio je da će se vakcina proizvoditi na dva mesta – u centru „Gamaleja“ i u kompaniji „Binofarm“. Predsednik Rusije Vladimir Putin istakao je da je vakcina prošla sve neophodne testove i da formira stabilan imunitet.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  dobitak, koronavirus, vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga