06:14 22 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 2365
  Pratite nas

  Rusija planira da ubrza razvoj udarne bespilotne letelice S-70 „Ohotnik“, čija je isporuka vojsci zakazana za 2024. umesto 2025. godinu, kako je bilo planirano. Međutim, SAD u toj sferi napreduju sporo i oprezno, što bi moglo rezultirati time da na kraju zaostanu za Rusijom, piše „Forbs“.

  Za konstruisanje bespilotne letelice „Ohotnik“ (Lovac) zadužena je kompanija „Suhoj“, a svoj prvi let dron je izveo u avgustu prošle godine. Prema pisanju ruskih medija, može nositi 6.000 kilograma bombi, a može da pređe skoro 5.000 kilometara. Pored avio-bombi i raketa klase vazduh-zemlja, bespilotna letelica može biti opremljena i raketama klase vazduh-vazduh kao i izviđačkom opremom, podseća autor članka.

  Prema rečima Jurija Slusareva, šefa Ujedinjene korporacije za proizvodnju aviona, „Ohotnik“ ima neviđene mogućnosti kada je reč o dometu i raznovrsnosti naoružanja. Njegov oblik takođe doprinosi da bude jedva primetan.

  Uprkos tome što su ranije započele rad na sličnoj letelici, SAD ipak na kraju mogu zaostati za Rusijom, piše „Forbs“. Dok će „Ohotnik“ biti jedva primetna i dobro naoružana udarna bespilotna letelica, spremna da stupi u borbu sa sistemima zaštite još pre pojave letelica sa pilotima u zoni dejstava, za sad nije jasno da li će dron „Stingrej“ koji razvijaju SAD moći da učestvuje u ofanzivnim operacijama.

  Dok Vojne vazduhoplovne snage SAD radije deluju oprezno i sprovode dugoročna ispitivanja značajno manjeg borbenog drona Eks kju-28 „Valkeri“ koji može da nosi teret od 450 kilograma, Rusija će do tad već isporučiti vojsci „Ohotnika“, ističe autor članka.

  „Važno je naglasiti da je aktuelna verzija 'Ohotika' – probna, dok će se konačna verzija razlikovati od ove koja se trenutno testira. Osnovne karakteristike letelice će biti, verovatno, revidirane pre nego što proizvođač dobije konačnu verziju“, kaže Semjuel Bendet, stručnjak za ruske bespilotne letelice.

  Autor članka ističe da bi nakon eliminacije nekih grešaka Rusija mogla dobiti bespilotnu letelicu pre nego što suparnici završe program testiranja svojih dronova.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  SAD, Bespilotna letelica, Dron, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga