05:00 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 1073
  Pratite nas

  Pripadnici Vojske Srbije koji će učestvovati na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji u disciplini „Tenkovski biatlon“, vrše poslednje pripreme pred predstojeće veliko takmičenje. Žrebom je odlučeno da naši tenkisti budu u grupi sa Kinom, Azerbejdžanom i Belorusijom, a prvu trku voziće 23. avgusta.

  Srbija će u prvoj individualnoj trci voziti na tenkovima žute boje, a naspram sebe imaće tradicionalno „nezgodne rivale“.

  „I ove godine otvaramo takmičenje. U grupi smo sa ekipama Belorusije i Azerbejdžana, koje su prošle godine bile u finalu, kao i sa tradicionalno odličnom Kinom, koja je prethodnih godina redovno bila na pobedničkom postolju. Naši tenkisti su motivisani i daće sve od sebe da dostojno predstave našu zemlju. Za ovo takmičenje smo se pripremali tri meseca i sam naš dolazak u Rusiju je veliki uspeh, s obzirom da smo se izborili sa virusom korona. To je naša prva pobeda“, kaže za Sputnjik potpukovnik Rade Adamović.

  Tenkisti i vojni vozači otputovali na Međunarodne vojne igre
  © Foto : Sputnjiku ustupilo Ministarstvo odbrane
  Tenkisti i vojni vozači otputovali na Međunarodne vojne igre

  Srbija i Azerbejdžan će voziti na tenkovima ruske vojske T-72B3, dok su Belorusija i Kina tradicionalno dopremili svoju tehniku. Belorusi će se takmičiti na modernizovanim tenkovima T-72, dok su Kinezi dovezli četiri tenka „Tajpa-96“, koji inače predstavljaju glavne borbene tenkove Narodnooslobodilačke vojske Kine.

  Srpski tenkisti su u Rusiju stigli 6. avgusta, a prve dane su, kao i ekipe iz ostalih zemalja, proveli u karantinu.

  „Što se tiče specijalnog režima zbog kovida 19, sve zemlje-učesnice Međunarodnih vojnih igara su bile u karantinu i testirane su. Nakon negativnih rezultata testa stigli smo u Alabino i započeli pripreme. Preduzete su sve sanitarne i epidemiološke mere u cilju zaštite zdravlja vojnika. Redovno se vrši dezinfekcija objekata i tehnike, a nose se i zaštitne maske“, rekao je potpukovnik Adamović.

  Na poligonu Alabino kraj Moskve učestvovaće četiri najbolje (ekipe) posade srpskih tenkista — tri takmičarske i jedna rezervna.

  Srpske posade spremne za start

  „Tenkovski biatlon“ se sastoji iz tri faze: individualne trke, polufinalne štafetne trke i finalne štafetne trke, a za titulu pobednika u finalu će se nadmetati četiri najbolje ekipe.

  Takmičenje podrazumeva savlađivanje poligona, na kojem posade tenkova imaju zadatak da za što kraće vreme pređu stazu dužine oko četiri kilometara, savladaju prepreke i pogode ciljeve tenkovskim topom, spregnutim i protivavionskim mitraljezom.

  U individualnoj trci takmiči se zasebno svaka od tri posade. Postignuta vremena sve tri posade se sabiraju i na osnovu toga se vrši rangiranje ekipa.

  Olivera Ikodinović
  Tenkisti Vojske Srbije na terenu

  Ove godine će u „Tenkovskom biatlonu“ učestvovati 16 zemalja, podeljenih u dve divizije od po osam ekipa. U prvoj diviziji su još Rusija, Uzbekistan, Kirgizija i Kazahstan, koji će prvu trku voziti u utorak, 25. avgusta.

  Srbija će drugu i treću individualnu trku voziti 26. i 29. avgusta. Ovo će biti sedmo učešće pripadnika Vojske Srbije u najatraktivnijoj disciplini Vojnih igara „Tenkovskom biatlonu“, na kojoj su najbolje rezultate ostvarili 2015. godine, kada su zauzeli treće mesto.

  Srpski vojni vozači u Tuvi, a snajperisti u Belorusiji

  Međunarodne vojne igre, jedno od najvećih vojnih sportskih takmičenja, ove godine se održavaju od 23. avgusta do 5. septembra, na teritoriji pet država i to u Belorusiji, Jermeniji, Azerbejdžanu, Uzbekistanu i Rusiji, gde se tradicionalno održava najveći broj takmičenja u različitim vojnim disciplinama — čak 24 od ukupno 30. Na Igrama će učestvovati više od 160 ekipa iz 30 zemalja.

  Na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama, pored „Tenkovskog biatlona“, Vojska Srbije će se takmičiti u još dve vojne discipline: „Vojnom reliju“ i „Snajperskoj granici“.

  Disciplina „Vojni reli“ se održava od 23. do 30. avgusta na krajnjem istoku Ruske Federacije, u Republici Tuva, a „Snajperska granica“ od 23. avgusta do 5. septembra u Belorusiji.

  Olivera Ikodinović
  Tenkisti Vojske Srbije bodre našu treću posadu na Tenkovskom biatlonu

  Vojni vozači drugi put učestvuju na takmičenju „Vojni reli“, a u svom prvom učešću osvojili su treće mesto.

  Srbija će tradicionalno imati i svoj štand u izložbenom centru „Dom prijateljstva“ na vojnom poligonu u Alabinu, gde, po pravilu, zemlje-učesnice predstavljaju svoju kulturu, istoriju i turizam. Tu obično izlažu umetničke predmete i suvenire, knjige, turističke brošure, muzičke instrumente i druga obeležja, a takođe i makete vojne tehnike.

  U „Domu prijateljstva“ se tokom Igara svakodnevno održavaju i koncerti nacionalnih muzičkih i plesačkih grupa, izložbe i druge kulturne manifestacije, a najavljeno je i učešće srpskih predstavnika.

  Paralelno sa Međunarodnim vojnim igrama, koje se održavaju na inicijativu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, biće održan i tradicionalni Forum „Armija“, jedna od najvećih izložbi oružja, municije, vojne i specijalne tehnike i opreme u Rusiji i jedna od najvećih u svetu. Na ovom sajmu će izlagati više od 1.500 ruskih i stranih kompanija, koje će predstaviti preko 25.000 jedinica oružja i vojne tehnike. Ukupna površina statičke izložbe foruma je preko 320 hiljada kvadratnih metara, što je za 60.000 kvadratnih metara više nego prošle godine.

  Tagovi:
  igre, tenkovi, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga