14:11 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1983
  Pratite nas

  Kliničko testiranje vakcine „Sputnjik V“ nije otkrilo nijednu ozbiljnu nuspojavu, izjavio je zamenik direktora naučnog centra „Gamalej“ Denis Logunov na brifingu povodom registracije prve vakcine protiv virusa korona.

  „Vakcina je davana zdravim dobrovoljcima od 18 do 60 godina i pokazalo se da je vrlo bezbedna. Nije bila registrovana nijedna ozbiljna nuspojava“, rekao je Logunov.

  Prema njegovim rečima, najčešće nuspojave koje se mogu videti posle vakcinacije su bol na mestu gde se ubrizgava vakcina, hipotermija, ali ne kod svih dobrovoljaca, i glavobolja.

  On je istakao da su „istraživanja pokazala da su kod 100 dobrovoljaca stvorena antitela“.

  Govoreći o proizvodnji vakcine „Sputnjik V“, on je rekao da „u ovom trenutku mi već imamo 4 proizvodna pogona, 3 komercijalna partnera“.

  On je dodao da se očekuje da će uskoro biti uključena još dva pogona za proizvodnju.

  Zamenik direktora Instituta je dodao da su vakcine pre svega za ljude koji još nisu imali virus koronu, ali da ne postoje nikakva ograničenja ni da ih primaju osobe koje su već prebolele ovaj virus.

  Logunov je istakao da je tu situacija slična kao sa gripom.

  „Ako je osoba bolovala od gripa, to ne znači da postoje kontraindikacije za vakcinaciju sledeće godine ili za šest meseci. U tome ne vidimo problem“, zaključio je.

  Na brifingu se obratio i direktor instituta Aleksandar Gincburg. On je ponovio da vakcina može da štiti od virusa minimum dve godine.

  „A možda i duže“, dodao je on.

  Gincburg je naveo da će konačni podaci biti poznati nakon nekog vremena praćenja dejstva preparata.

  Direktor Ruskog centra za direktne investicije Kiril Dmitrijev saopštio je na brifingu da će postregistraciona klinička testiranja početi sledeće nedelje i da će u njima učestvovati 40.000 ljudi.

  On je dodao da se testiranja nazivaju postregistraciona, a ne treća faza, pošto je registracija već obavljena.

  Dmitrijev je izjavio da će istraživanje biti obavljeno paralelno sa vakcinacijom rizičnih grupa.

  „Ono će biti obavljano u većem delu Rusije, kao i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji, na Filipinima, Indiji i Brazilu“, dodao je on.

  Podsetimo, Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je prošle nedelje prvu na svetu vakcinu za prevenciju nove koronavirusne infekcije kovid 19, koju je napravio Naučni institut „Gamalej“ zajedno sa ruskim Fondom za direktne investicije.

  Dvovektorska vakcina
  © Sputnik
  Dvovektorska vakcina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga