19:49 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 30
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i njegov turski kolega Mevlut Čavušoglu održali su telefonski razgovor o situaciji u Libiji i Siriji.

  Lavrov i Čavušoglu razgovarali su o intenziviranju procesa mirnog rešavanja sukoba u Siriji i potvrdili spremnost Moskve i Ankare da pruže podršku radu Ustavnog komiteta Sirije u Ženevi.

  Takođe je istaknut značaj povećanja sveobuhvatne borbe protiv terorističke pretnje i sprečavanje novih napada terorista, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

  Dvojica ministara razmatrala su i situaciju u Libiji i dogovorila se da nastave konsultacije za pomoć u prekidu vatre i početka dijaloga, dodaje se u saopštenju.

  „Održana je sadržajna razmena mišljenja o situaciji u Libiji. Ministri su istakli da ne postoji alternativa za političko rešenje krize u interesu naroda ove zemlje na osnovu postojećeg međunarodnog pravnog okvira, pre svega, Rezolucije 2510 Saveta bezbednosti UN i odluke Berlinske konferencije od 19. januara... Dogovoreno je da se nastave konsultacije za pomoć stranama u cilju što skorijeg uspostavljanja režima prekida borbenih dejstava i započeo međulibijski dijalog o putevima za pronalaženje političkog rešavanja sukoba“, precizira Ministarstvo.

  U Libiji traje sukob između Vlade nacionalnog sporazuma Fajeza Saradža, koja kontroliše Tripoli i teritorije na zapadu zemlje i Libijske nacionalne armije pod komandom maršala Halife Haftara, koja sarađuje sa parlamentom koji zaseda na istoku zemlje. Vladu nacionalnog sporazuma podržavaju Turska i Katar, dok Libijsku nacionalnu armiju podržavaju Egipat i UAE.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Mevlut Čavušoglu, Sergej Lavrov, Sirija, Libija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga