02:26 15 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 318
  Pratite nas

  Manje curenje vazduha otkriveno je na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS), saopštio je izvor upućen u situaciju.

  „U potrazi za izvorom curenja, planirano je da se u bliskoj budućnosti izoluju module američkog segmenta stanice, zatvarajući otvore između njih“, rekao je sagovornik agencije.

  Prema njegovim rečima, ta situacija ne ugrožava bezbednost stanice niti posade.

  Curenje vazduha na MSS ranije je potvrdila ruska svemirska agencija „Roskosmos“. Ona je istakla da će u petak „članovi posade stanice preći u modul 'Zvezda' kako bi se organizovala kontrola pritiska u modulima“ segmenta američke Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA).

  ​Državna korporacija je dodala da je ta odluka doneta zajedno sa američkom stranom.

  „Planirano je da ruska posada obavi redovne radove tokom trodnevnog boravka na ruskom delu. Nema nikakve pretnje za stanicu niti posadu“, zaključio je „Roskosmos“.

  Trenutno se na MSS nalaze ruski astronauti Anatolij Ivanjišin i Ivan Vagner, kao i astronaut američke NASA Kristofer Kesidi.

  Nije prvi put

  Prethodni put je curenje vazduha na Međunarodnoj svemirskoj stanici registrovano 30. avgusta 2018. godine. Tada se ispostavilo da je razlog curenja bila veštačka rupa u svemirskom brodu „Sojuz“. Kosmonauti su je zatvorili hermetikom, ali se do danas ne zna razlog nastanka rupe.

  Komisija „Roskosmosa“ isključila je mogućnost da je brod mogao da bude oštećen na Zemlji.

  Na američkom segmentu MSS prijavljeno je curenje 2004. godine. Nakon duže potrage, astronauti su otkrili da vazduh izlazi iz creva na otvoru modula „Destini“.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Međunarodna svemirska stanica, vazduh, curenje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga