00:05 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1190
  Pratite nas

  Moskva poziva Vašington da umesto pretnji pređe na dijalog sa Iranom. Put eskalacije tenzija oko Irana, koji je odabrala Amerika - pogrešan je i vodi u ćorsokak, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova u vezi sa namerama administracije američkog predsednika Donalda Trampa da Teheranu vrati sankcije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

  „Uvereni smo da je put eskalacije napetosti oko Irana pogrešan i da vodi u ćorsokak. Pozivamo SAD da naprave izbor u korist razumnih odluka, a ne da liše sebe mogućnosti za postizanje sporazuma sa Iranom“, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

  MIP je naglasio da „SAD nastavljaju sa opasnim manevrima u SB UN u nadi da će ostvariti sopstvene antiiranske zamisli“.

  „Nakon što je njihov nacrt rezolucije o vremenski neograničenom embargu na oružje Iranu pretrpeo krah i odlučno odbijen u SB, SAD su sada počele da opsedaju rukovodstvo UN i predsedavajućeg SB, kako bi stekle priznanje navodnog prava Amerike da u cilju pritiska na Iran upotrebe mehanizme, koji su predviđeni rezolucijom SB UN 2231 i Zajedničkim sveobuhvatnim akcionim planom za rešavanje iranskog nuklearnog programa“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

  Ruski spoljnopolitički resor je podsetio da se „sve to događa“ nakon što je američka administracija napustila pomenuti Sporazum i više od dve godine „grubo i besramno gazila sopstvene obaveze, koje proizilaze iz odluka Saveta bezbednosti vezanih za taj dokument“.

  „Obaveštenje Amerike o navodnom stupanju na snagu procesa obnavljanja sankcionih rezolucija SB UN o Iranu, ukinutih nakon što je 2015. godine zaključen Sporazum, ne može da ima posledice koje Amerikanci traže. Njihovi trikovi se raspadaju u sudaru sa stvarnošću“, istakao je ruski MIP.

  Ministarstvo je dodalo da su SAD same odlučile da ne učestvuju u Sporazumu i time lišile sebe prava i mogućnosti da koriste mehanizme predviđene Akcionim planom rezolucije SB UN 2231.

  Podsetimo, Pompeo se u četvrtak sastao sa predsedavajućim Saveta bezbednosti UN i predao žalbu zbog toga što Iran ne poštuje odredbe Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana u cilju obnavljanja sankcija protiv Irana u okviru rezolucije 2231.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Vašington, Moskva, Iran, pretnje, dijalog
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga