23:08 17 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 441
  Pratite nas

  Vlada Rusije priprema nacrt strategije za razvoj aktivnosti na Antarktiku do 2030. godine, što će omogućiti modernizaciju postojećih stanica i stvaranje nove antarktičke stanice koja će biti aktivna tokom cele godine, izjavio je ruski premijer Mihail Mišustin.

  Planirana je primena novih tehnologija i sredstava komunikacije, izgradnja novog naučno-istraživačkog broda, kao i dopremanje dva aviona tipa Il-114, što će sve ojačati antarktičku ekspediciju. U planu je da se napravi i kompleksna aero-geofizička laboratorija.

  „Takvi potezi će nam omogućiti sprovođenje sveobuhvatnih naučnih istraživanja i mera zaštite životne sredine na nivou vodećih sila Antarktika kao i učvršćivanje naše pozicije u Antarktičkoj povelji“, istakao je premijer Mišustin.

  Podsećanja radi, Antarktička povelja reguliše međunarodne odnose vezane za Antarktik, jedini nenaseljeni kontinent na Zemlji.

  Antarktik je definisan kao celokupno kopno i sve ledene ploče. Povelju je potpisalo dvanaest zemalja, uključujući tadašnji Sovjetski Savez i Sjedinjene Američke Države.

  Zvanično je stupila na snagu 1961. godine. Ona zabranjuje vojne aktivnosti, a dozvoljava naučna istraživanja.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  razvoj, strategije, Antarktik, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga