10:56 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (307)
  2671
  Pratite nas

  Rukovodilac Odeljenja anesteziologije i reanimacije Nacionalnog centra „Pirogov“  Boris Tjoplih opisao je kako je teklo lečenje ruskog blogera i opozicionog lidera Alekseja Navaljnog u Omsku – članovi porodice su prema lekarima bili maksimalno korektni i pažljivi, ali s njegovim okruženjem je bila sasvim drugačija stvar.

  „Za to vreme njihovo okruženje je sprovelo informativne bahanalije, ne praveći razliku između lekara i administrativaca.Ti ljudi koji se žale na propagandu nadmašili su u propagandi sve. Lekari nisu postavili dijagnozu – aha, nisu, ali sve verzije koje su razmatrane preneli su porodici. Koma bez jasne geneze – čitav niz stvari koje treba isključiti, što se i radi i o čemu se pošteno govori... A prenosi se sve obrnuto “, napisao je on na Fejsbuku.

  U Omsku su se, inače, nalazili supruga Navaljnog Julija, njegov brat Oleg, portparolka Kira Jarmiš, direktor Fonda za borbu protiv korupcije Ivan Ždanov i lekar Anastasija Vasiljeva.

  Tjoplih je rekao i da su lekari bili u stalnom kontaktu sa toksikološkim laboratorijama.

  Kako je dodao, nakon što je stabilizovano stanje pacijenta timu koji je stigao iz Nemačke predloženo je da se počne s njegovim prebacivanjem.

  „Nemačke kolege koje su samo sat pre toga govorile da su spremni za transport, u bilo koje vreme, rekli su da je pilotima potreban odmor i da je pacijent u stabilnom stanju i da može da bude još deset sati tamo gde je, dok se piloti ne odmore. Da je bio u kritičnom stanju, poleteli bi. Očekivao sam da će grupa krenuti ka hotelu uz povike da ga odvezu... Ali, ne. Okruženje je zaćutalo. Za pacijenta su se brinuli samo porodica i lekari. Kako se to zove? Selektivne vesti?“

  Podsetimo, ruski bloger i lider opozicije Aleksej Navaljni smešten je u bolnicu nakon što mu je pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Navaljni je nakon toga pao u komu. Njegova portparolka Kira Jarmiš saopštila je da se sumnja da je Navaljni otrovan. Lekari bolnice saopštili su da je on na reanimaciji.

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (307)
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga