20:57 28 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1074
  Pratite nas

  Mitropolit volokolamski Ilarion kaže da mozaici crkve Hrista Spasitelja u Hori, koja je pre nekoliko dana pretvorena u džamiju, neće biti dostupni posetiocima baš kao što se desilo i s mozaicima u Aja Sofiji.

  „Očigledno da mozaici neće biti dostupni onima koji žele da ih vide baš kao i u slučaju Aja Sofije, bez obzira na uveravanja turskih vlasti da će biti dostupni za posetioce u svako doba izuzev u vreme muslimanskih molitvi“, rekao je mitropolit.

  Kako je rekao, ti mozaici imaju izuzetnu kulturnu vrednost, a kao i Aja Sofija i crkva Hrista Spasitelja u Hori deo je svetskog kulturnog nasleđa i nalazi se na listi Uneska.

  Upravo ta crkva je od svih vizantijskih hramova najviše sačuvala svoj prvobitni izgled, rekao je Ilarion.

  „Njeni velikolepni mozaici i freske su izvanredni primeri vizantijske umetnosti iz vremena renesanse Paleologa“, istakao je on i sa žaljenjem konstatovao da su turske vlasti prenebregle osećanja hrišćana širom sveta za šta nema razumnog objašnjenja.

  Ruska kultura i umetnost su povezani sa slavnom prošlošću Istočnog carstva i zato ne možemo da ostanemo ravnodušni na tako tužne stvari, rekao je on i dodao da takvi postupci teško da mogu da osiguraju neku korist za tursku državu.

  Tagovi:
  Mitropolit Ilarion, mozaik, crkva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga