06:37 12 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 770
  Pratite nas

  Naučno-istraživački institut za radio-veze NIIDAR (deo grupe kompanija RTI) razvija novi radarski sistem koji može da detektuje roj bespilotnih letelica, saopštila je pres-služba kompanije na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu „Armija 2020“.

  Postojeći radari takođe su u stanju da otkriju roj bespilotnih letelica, ali ga vide kao „oblak“, dok će novi sistem moći da „vidi“ njihov broj.

  „Sistem se razvija u više verzija – za sektorsku i kružnu kontrolu prostora, sa mogućnošću detekcije malih bespilotnih letelica male brzine, uključujući i one u sastavu roja. Broj istovremeno otkrivenih objekata ograničen je samo računarskom snagom sistema“, dodaje se u saopštenju.

  Veličina savremenih letelica može biti i do nekoliko centimetara, tako da je prilično teško otkriti takav minijaturni dron, a posebno ako leti u grupi sa drugim, većim bespilotnim letelicama. Novi sistem imaće mogućnost otkrivanja takvih bespilotnih letelica u roju i sprečavanja njihovog ulaska u zaštićeni objekat.

  „U savremenom svetu masovne upotrebe bespilotnih letelica, stvaranje ovakvog sistema kontrole omogućiće obezbeđivanje ključnih infrastrukturnih objekata od neregistrovanog upada u vazdušni prostor u cilju industrijske špijunaže ili drugog protivpravnog delovanja“, istakao je generalni direktor kompanije Kiril Makarov.

  Ovaj sistem mogu da koriste i državne i privatne strukture za zaštitu objekata i ima visok izvozni potencijal, smatraju u kompaniji.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  dron, bespilotne letelice, radar, Rusija, Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija 2020“
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga