11:22 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (307)
  6350
  Pratite nas

  Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su tvrdnje o umešanosti ruskih vlasti u slučaj „trovanja“ blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog neistina i besmislice. To se ne može ozbiljno uzeti u obzir, dodao je on.

  Peskov je tim rečima odgovorio na molbu novinara da prokomentariše to što pristalice Navaljnog odgovornost za „trovanje“ svaljuju na Kremlj i lično predsednika Vladimira Putina.
  Navaljni je nedavno prebačen iz bolnice u Omsku u berlinsku bolnicu „Šarite“, čije je medicinsko osoblje saopštilo da je bloger otrovan inhibitorom holinesteraze, da su u toku dodatne analize i da pacijenta leče atropinom.

  „Ne možemo ozbiljno da shvatimo te optužbe. To su neistinite optužbe i besmislice. I zato se prema tome nećemo ozbiljno odnositi“, rekao je Peskov na konferenciji za novinare.

  Peskov kaže da je sada najvažnije da se Navaljni izleči, a na pitanje da li je predsednik Rusije davao neke naloge u vezi sa situacijom oko ruskog blogera, Peskov je odgovorio odrično.

  „Ne, apsolutno, nije, kakve naloge je trebalo da dâ? Lekarima da leče pacijenta ili da se saglase sa transportom? Ne, nije davao, niti su za tako nešto potrebni njegovi nalozi“ , rekao je on.

  Peskov kaže i da za sada nema potrebe da se sprovodi istraga, jer se ne zna da li je u pitanju trovanje ili nešto drugo. Ako se ustanovi da jeste bilo trovanje, onda će istraga bezuslovno biti sprovedena, istakao je portparol.

  On je dodao da se analize koje su sproveli nemački i ruski lekari podudaraju, ali da su izvedeni različiti zaključci.
  Prema njegovim rečima, ruski lekari su tokom prvih sati koje je Navaljni proveo u bolnici, utvrdili snižen nivo holinesteraze i počeli su da primenjuju isti lek o kojem sada govore i koji primenjuju nemački lekari.

  Ali, uzrok sniženog nivoa holinesteraze nije moguće utvrditi i analize ne pokazuju ništa konkretno. 

  „Sama medicinska analiza se podudara sa onom koju su sproveli naši lekari i nemački, ali zaključci se razlikuju“, rekao je Peskov, dodajući da nije jasno zašto nemački lekari žure s verzijom o trovanju.

  Bez informacija o tome da li je Navaljni praćen

  Takođe je rekao da ništa ne zna o informacijama koje plasiraju mediji da je Navaljni bio pod nadzorom službi.

  „S tim u vezi ništa ne mogu da vam kažem. Ništa o tome ne znam. Ne znam ko njega prati i zašto.“
  Upitan da li nadzor traje i dalje i da li se to radi bez znanja predsednika, on je dodao da se predsednik ne bavi takvim stvarima.

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (307)
  Tagovi:
  trovanje, Aleksej Navaljni, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga