15:15 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 242
  Pratite nas

  SAD su odlučile da napuste Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, jer je on sprečavao Amerikance da steknu jednostranu prednost u odnosu na Rusiju, što su američke vlasti i priznale, izjavio je predsedavajući odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.

  „Obraćajući se učesnicima predizbornog opštenacionalnog kongresa Republikanske partije, američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da je ‘Amerika napustila štetan Sporazum (imajući u vidu Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa), da bi naša zemlja mogla da pravi rakete za obuzdavanje ruske agresije’“, napisao je senator na Fejsbuku.

  Prema njegovim rečima, prvi put je priznato ono, o čemu je Rusija sve vreme govorila i što su „ćutke progutali“ američki NATO saveznici.

  „Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa sprečavao je Amerikance, jer im nije dozvoljavao da izdejstvuju jednostranu vojnu prednost nad Rusijom (a kako drugačije obuzdati ‘agresiju’?)“, izjavio je Kosačov.

  Američki planovi - ogledalo optužbi na račun Rusije

  Kako je rekao, da bi se otkrili planovi Amerike, samo treba pogledati za šta krivi Rusiju. 

  „Istini na volju, ukoliko hoćeš da saznaš planove Amerikanaca, pogledaj za šta optužju Rusiju. Optužuju je za kršenje Sporazuma o raketama i Sporazuma o otvorenom nebu – napustili su oba sporazuma. Zatim je optužuju za mešanje u američke izbore – bezobzirno se mešaju u unutrašnje stvari svake nepoželjne države i samo u soptvenim interesima“, rekao je ruski senator.

  On je takođe istakao da se, kada je reč o umešanosti u sajber-zločinedo 75 odsto svih sajber-napada na svetu kontroliše iz Amerike.

  „I tako je svuda. Šta je sledeće?“, zaključio je Kosačov.

  Sporazum o likvidaciji raketa

  Drugog avgusta prošle godine obustavljeno je važenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.
  Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin predložio uvođenje moratorijuma o razmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa i u Evropi i drugim oblastima. Svoj predlog je uputio vodećim evropskim i azijskim državama, kao i raznim međunarodnim organizacijama.

  Rusija je više puta saopštavala da u potpunosti ispunjava sve uslove iz ovog Sporazuma. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je isticao da Moskva ima veoma ozbiljna pitanja za Vašington povodom ispunjavanja sporazuma od strane SAD.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, SAD, povlačenje, Konstantin Kosačov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga