15:17 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (307)
  71624
  Pratite nas

  Bolnica u Omsku u kojoj se lečio ruski bloger i opozicioni lider Aleksej Navaljni, zatražila je od nemačkih kolega iz bolnice „Šarite“, gde ja sada na lečenju, da objave podatke na osnovu kojih su utvrdili da se radi o trovanju.

  „Crpimo informacije iz svih dostupnih izvora, uključujući i zvanične predstavnike bolnice ’Šarite‘. Koliko juče uputili smo pismo klinici s molbom da nam predoče podatke laboratorijskih analiza na osnovu kojih su utvrdili da se radi o intoksikaciji inhibitorom holinesteraze“, rekao je glavni lekar bolnice Aleksandar Murahovski u video-poruci objavljenoj na TV „Rusija 1“.

  On je dodao da je bolnica u Omsku spremna da bilateralno razmeni podatke s nemačkim kolegama da bi se efikasno korigovalo lečenje Navaljnog i postavila dijagnoza.

  Murahovski je precizirao da je dijagnoza „trovanje“ bila osnovna prilikom dolaska Navaljnog u bolnicu, ali da laboratorijske analize to nisu potvrdile.

  On je dodao da su analize sprovedene ne samo u Omsku, već da je biološki materijal, krv i urin, bio poslat i u druge nezavisne laboratorije, gde je takođe dobijen negativan odgovor na prisustvo inhibitora holinesteraze.

  Istovremeno, zvanična predstavnica nemačke vlade Ulrike Demer rekla je da nemački lekari, iznoseći zaključak o znacima trovanja Navaljnog, nisu bili pod političkim uticajem.

  Ranije danas iz Kremlja su poručili da je i Moskva jednako zainteresovana za utvrđivanja uzroka onoga što se Navaljnom desilo.

  Kremlj ne želi pogoršanje odnosa sa Zapadom zbog situacije sa blogerom Aleksejem Navaljnim i za to ne postoji nikakav razlog, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
  Peskov je dodao da u Kremlju ne znaju kako se razvijala situacija sa Navaljnim u protekla 24 sata.

  Šta se dogodilo s Navaljnim

  Navaljnom je prošle nedelje pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu. Avion je hitno sleteo u Omsku. Opozicioni lider prevezen je u bolnicu, gde je pao u komu. U početku se pretpostavljalo da je Navaljni otrovan nečim što mu je sipano u čaj na aerodromu.

  Lekari bolnice u Omsku saopštili su da mu je zdravstveno stanje stabilno i da, prema rezultatima obavljenih ispitivanja, kod Navaljnog nisu pronađeni znaci trovanja, moždanog udara, infarkta, infekcija, niti virusa korona.

  Ruski bloger je u subotu iz Omska prebačen na kliniku u Berlinu na zahtev njegove supruge.

  Kasnije su nemački lekari iz klinike „Šarite“, u koju je smešten Navaljni, saopštili da rezultati njihovih analiza ukazuju na to da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe holinesteraza.

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (307)
  Tagovi:
  podaci, trovanje, lekari, Aleksej Navaljni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga