22:38 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1662
  Pratite nas

  Stavljanja pet ruskih istraživačkih instituta na sankcioni spisak Sjedinjenih Američkih Država predstavlja svojevrsni teatar apsurda, poručuju iz Kremlja. U Kremlju ne prihvataju tvrdnje američke strane da su ruski instituti mogli da učestvuju u izradi bakteriološkog i hemijskog oružja.

  U sredu je američko Ministarstvo trgovine saopštilo da su Sjedinjene Američke Države na spisak sankcija dodale pet ruskih naučno-istraživačkih instituta, sumnjajući ih da rade na hemijskom i biološkom oružju.

  Jedan od njih je 48. Centralni naučno-istraživački institut Ministarstva odbrane Rusije, koji je zajedno sa centrom „Gamaleja“ napravio vakcinu protiv virusa korona.

  „To je nastavak nekakve zavisnosti od sankcija, nekakav teatar apsurda. Mi, naravno kategorički, odbacujemo tvrdnje da neke naše organizacije mogu biti uključene ili rade na izradi hemijskog i bakteriološkog oružja – to je apsolutni nonsens“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

  On kaže da Amerika ne može da opstane bez sankcija.

  „Oni ne mogu da žive bez sankcija, da svakog dana nekome ne uvode sankcije, preciznije, restrikcije“, dodao je on.

  Imajuću u vidu napore jednog od ruskih instituta, ne može se iskključiti da se radi o otvorenoj, ogoljenoj i nekonkurentnoj borbi, rekao je Peskov.

  Tagovi:
  reagovanje, sankcije, SAD, Rusija, Peskov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga