22:38 22 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 781
  Pratite nas

  Šesti međunarodni vojno-tehnički forum „Armija-2020“ obeležilo je 28 hiljada eksponata, desetine delegacija iz 92 države i stotine jedinica borbene tehnike. Korporacija „Rosteh“ je saopštila da će ove godine u parku „Patriot“ blizu Moskve biti predstavljeno više od 70 noviteta, od kojih Sputnjik izdvaja najzanimljivije.

  Organizatori otvorene izložbe odlučili su da „budu široke ruke“ i postave najsavremeniju vojnu tehniku na centralni ulaz. I mada tenk T-14 „Armata“, borbeno vozilo za podršku tenkova, borbeno vozilo pešadije „Kurganec-25“ i oklopni transporter „Bumerang“ nisu imali vidljive promene u odnosu na prošlu godinu, zato je teško borbeno vozilo pešadije T-15 definicija promene, jer poseduje novi borbeni modul „kindžal“ sa moćnim oružjem kalibra 57 milimetara.

  Tenk T-34-85
  Fotohost-agentstvo
  Tenk T-34-85

  Najprepoznatljivija borbena vozila, od lakog MS-1 iz 1920-ih godina do najmodernijih modela, našla su se u jednom stroju. Posebno mesto zauzima T-34-85 ─ najbolji tenk Drugog svetskog rata.

  Bagi i amfibija

  Ove godine na „Armiji“ bilo je nekoliko zanimljivih „debitovanja“. Na primer, nova verzija terenskog vozila „Tigar“ je pikap sa mitraljezom.

  „Vozilo je napravljeno uzimajući u obzir iskustvo iz Sirije“, rekao je specijalista Vojno-industrijske kompanije Sergej Suvorov i dodao da je bagi „idealan za snage za specijalne operacije“.

  Od egzotike Sputnjik izdvaja prvu amfibiju sa pogonom na sve točkove „Drozd“, koja razvija brzinu do sedamdeset kilometara na sat na vodi i do 100 km/č na kopnu. Fizički je nemoguće utopiti ovo vozilo – sposobnost održavanja na površini vode ostaje i nakon veoma teških oštećenja.

  Teški dronovi

  Jedan od najvažnijih noviteta „Armije-2020“ je dalekometni raketni sistem vođenog naoružanja „Hermes“. Konstruisan je za uništavanje savremenih i perspektivnih tenkova, lakih oklopnih meta, inženjerskih i fortifikacionih konstrukcija na udaljenosti do sto kilometara.

  Dron Orion
  © Sputnik / Grigoriй Sыsoev
  Dron "Orion"

  Ove godine na forumu „Armija“ predstavljeno je mnoštvo savremenih i perspektivnih bespilotnih letelica. Izdvajaju se dva giganta kompanije „Kronštat“ – „Orion“ i „Helios“ sa rasponom krila od 16 i 20 metara.

  „Orion“ je izviđačko-udarna bespilotna letelica borbenog radijusa 300 kilometara. Može da ostane u vazduhu oko 24 časa i razvije brzinu do 200 kilometara na sat.

  Što se tiče „Heliosa“, za sada je predstavljen kao maketa. Ovo je usko specijalizovani dron za radarsko otkrivanje dugog dometa. U stanju je da ostane u vazduhu do 30 sati i pošalje podatke o stanju u vazduhu, kao i o drugim avionima i zemaljskim štabovima.

  Novi mitraljez

  Što se tiče streljačkog oružja, ove godine se ističu dve premijere koncerna „Kalašnjikov“. Automatska puška AK-19 je modifikacija automata AK-12.

  „Drugi novitet je ručni mitraljez RPL-20“, rekao je specijalista koncerna Vladimir Onokoj, i dodao da je to „prvi domaći mitraljez kalibra 5,45 milimetara sa redenikom“.

  Osim toga, RPL-20 je opremljen trakama za postavljanje optičkih i kolimatorskih nišana, taktičkom ručicom i laserskim pokazivačem mete.

  Tagovi:
  tehnika, Međunarodni vojno-tehnički forum „Armija 2020“, noviteti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga