00:38 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 1250
  Pratite nas

  Tenkisti vojske Srbije, koji učestvuju na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji, završili su drugu individualnu trku u disciplini „Tenkovski biatlon“, ali već sada je izvesno da su obezbedili plasman u polufinale ovog takmičenja.

  „Tenkisti Vojske Srbije su danas vozili drugu trku u žestokoj konkurenciji sa Kinom, Azerbejdžanom i Belorusijom po veoma zahtevnoj stazi i ostvarili smo rezultat koji nam garantuje plasman u narednu etapu takmičenja“, rekao je za Sputnjik potpukovnik Rade Adamović.

  Karakteristika ove trke je veoma dobro gađanje svih učesnika, kao i prikaz vrhunskih veština u upravljanju čeličnom grdosijom od 46 tona – ruskim tenkom T-72B3. Kinezi su se, doduše, tradicionalno takmičili na svojim tenkovima „Tajp-96“.

  „Današnja trka je bila vatreno krštenje nišandžije i vozača druge posade koji su položili ispit. Za očekivati je da naši rezultati budu još bolji, ali i to da će se i konkurenti ozbiljno pripremiti za predstojeće izazove“, rekao je potpukovnik Adamović.

  Treću individualnu trku srpski tenkisti voziće u nedelju 30. avgusta, a polufinale ih očekuje 1. septembra.

  „Nama preostaje individualna trka treće posade i potom kratko vreme za pripremu polufinalne trke. Učinićemo sve što možemo kako bi se izborili za što bolji plasman“, istakao je potpukovnik.

  Druga faza takmičenja predviđa polufinalnu štafetu, odnosno trku svih takmičarskih posada, naizmenično na istom tenku. Zadatak posada je da što brže savladaju prepreke na stazi i reše vatrene zadatke, kao što su gađanje iz topa u pokretu, spregnutog mitraljeza „PKT“ i protivavionskog mitraljeza „Kord“.

   

  Pripadnici Vojske Srbije navijaju za srpski tim na biatlonu u Rusiji
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Pripadnici Vojske Srbije navijaju za srpski tim na tenkovskom biatlonu u Rusiji

   

  Svaka posada vozi četiri kruga tokom kojih treba da pogodi tri topovska i tri mitraljeska cilja, kao i dva cilja protivavionskim mitraljezom, a takođe i da u svakom krugu savlada 15 protivtenkovskih prepreka, kao što su protivtenkovski rov, eskarpa (vertikalni zid visine 90 centimetara), vodena prepreka, most, kosi nagib, minsko polje, brdo, i tako dalje.

  Glavni kriterijum za prolazak u finale je najbolje postignuto vreme.

  Prema propozicijama, svaka ekipa u polufinalu i finalu ima na raspolaganju dva tenka — glavni i rezervni.

  Finale „Tenkovskog biatlona“ održaće se na vojnom poligonu Alabino 5. septembra, kada će se održati i svečana ceremonija zatvaranja Međunarodnih vojnih igara. 

  Pročitajte još: 

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga