15:45 20 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21300
  Pratite nas

  Dva ruska lovca Su-27 ponašala su se „neprofesionalno“ prilikom presretanja američkog bombardera B-52 iznad Crnog mora, saopštila je američka komanda Ratnog vazduhoplovstva za Evropu i Afriku. Incident se desio 28. avgusta.

  „Piloti dva ruska Su-27 su presreli bombarder B-52 američkog Ratnog vazduhoplovstva koji je izvodio rutinske operacije iznad međunarodnih voda Crnog mora. Ruski piloti su leteli nebezbedno i neprofesionalno, nekoliko puta su prešli putanju američkom bombarderu na rastojanju od oko 100 stopa (30 metara) od nosa B-52, uz korišćenje forsaža zbog čega je bila stvorena turbulencija i B-52 je imao ograničene mogućnosti za manevrisanje“, tvrde u američkoj vojsci.

  „Ovakve akcije povećavaju verovatnost sudara u vazduhu. One su nepraktične i nisu u skladu sa dobrim veštinama letenja i međunarodnim normama letenja“, smatra komandant Ratnog vazduhoplovstva SAD u Evropi i Africi general Džefri Harigian.

  Ranije je Nacionalni centra za odbranu Rusije saopštio da su dva ruska lovca Su-27 presrela američki strateški bombarder B-52H nad Crnim morem. Oni su naglasili da su ruski piloti leteli u strogom skladu sa međunarodnim normama.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  SAD, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga