23:16 01 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  31252
  Pratite nas

  Moskovska patrijaršija se nada da će, nakon promene vlasti u Crnoj Gori, biti revidiran zakon o oduzimanju hramova i svetinja Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

  „Prerano je davati određene izjave: treba sačekati formiranje parlamentarne koalicije. Ipak, očigledno je da je Demokratska partija socijalista izgubila većinu. Neočekivano velika aktivnost crnogorskih birača pokazala je da su osećanja vernika snažno pogođena anticrkvenom delatnošću prethodnog režima“, rekao je Sputnjiku zamenik šefa odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije protojerej Nikolaj Balašov, komentarišući izbore u Crnoj Gori.

  Predstavnik Ruske crkve je izrazio nadu da će „parlament revidirati zakon koji je usvojen na zahtev odlazeće vlasti, kojim se predviđa mogućnost oduzimanja hramova i drugih svetinja u korist države“.

  Ruska pravoslavna crkva, kroz izjave patrijarha, Svetog sinoda, istaknutih arhijereja, više puta je izražavala podršku kanonskoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, kritikujući sadržaj zakona „O slobodi veroispovesti koji zadire u njena prava“, podsetio je Balašov.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Ruska pravoslavna crkva, Crna Gora, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga