04:50 16 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Izbori i protesti u Belorusiji (634)
  0 281
  Pratite nas

  Rusija smatra ustavnu reformu optimalnim formatom za rešavanje situacije u Belorusiji, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, govoreći pred brucošima Univerziteta za međunarodne odnose MGIMO u Moskvi.

  „Predsednik Belorusije je predložio ustavnu reformu. Prema našoj zajedničkoj proceni, to i jeste forma u kojoj je moguće organizovati dijalog sa društvom i koja bi trebalo da omogući da se razgovara o svim tim pitanjima koja zabrinjavaju beloruske građane“, istakao je Lavrov.

  On je naveo da Rusija smatra da nema potrebe za posredničkim uslugama drugih zemalja za prevazilaženje situacije u Belorusiji,

  „Želimo da se Belorusima pruži mogućnost da sami rešavaju svoje probleme bez bilo kakvog mešanja spolja. Vidimo da mnoge zapadne zemlje, kako susedna Ukrajina, tako i zemlje koje se nalaze preko okeana, a imam u vidu SAD i Kanadu, dolaze u iskušenje da nameću neke pristupe u prevazilaženju aktuelne situacije u Belorusiji. Na takve pristupe reaguje predsednike Belorusije. Smatramo da nema potrebe za bilo kakvim nametljivim posredničkim uslugama“, rekao je Lavrov.

  Lavrov je istakao da su izjave zapadnih lidera o situaciji u Belorusiji neetične i da pokazuju nedostatak diplomatskih veština.

  „Pogledajte kakve izjave daju o situaciji u Belorusiji generalni sekretar NATO-a, predstavnici EU, zapadni lideri koji su se našli na čelu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju. Kakva naravoučenija, izgovorena tonom koji ne dopušta čak ni sumnje da bi to svi trebalo da shvate kao vodič za delovanje“, istakao je Lavrov.

  Šef ruske diplomatije je to ocenio kao nedostatak elementarnih diplomatskih veština.

  „To je u velikoj meri neetično, ne samo sa diplomatske, nego i sa ljudske tačke gledišta. Mi to vidimo i skrećemo pažnju na to“, rekao je Lavrov.

  On je kritikovao ponašanje Litvanije, naglasivši da je Riga prešla sve granice.

  „Imamo razloga da verujemo da oni, zajedno sa Svetlanom Tihanovskom (opozicija) rade ne baš demokratskim metodama u kojima se mnogo ne brine o suverenitetu Belorusije“, dodao je on.

  Podsetimo, u Belorusiji se održavaju protest opozicije koja ne priznaje pobedu Aleksandra Lukašenka na održanim predsedničkim izborima 9. avgusta.

  Tema:
  Izbori i protesti u Belorusiji (634)
  Tagovi:
  Belorusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga