17:31 26 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 1840
  Pratite nas

  Tenkisti Vojske Srbije koji učestvuju na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji u disciplini „Tenkovski biatlon“ završili su polufinalnu trku, ali će konačan plasman, kao i finalisti, biti poznati tek u sredu, 2. septembra, nakon što svoje trke završe i druge zemlje-učesnice.

  U finale, koje će biti održano 5. septembra, na dan zatvaranja Međunarodnih vojnih igara, plasiraće se četiri najbolje ekipe.

  Srpski tenkisti su ovog puta imali veliku podršku i sa tribina, s obzirom da su se našim tenkistima na vojnom poligonu Alabino nadomak Moskve pridružili i vozači Vojske Srbije, koji su doputovali iz Kizila, grada u Republici Tuva, sa krajnjeg istoka Rusije, gde su se takmičili u disciplini „Vojni reli“ i gde su zauzeli treće mesto.

  Tenkisti Vojske Srbije na vojnim igrama u Rusiji u disciplini „Tenkovski biatlon“
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Finale "Tenkovskog biatlona" biće održano 5. septembra.

  Podršku srpskim tenkistima pružali su i ruski novinari, koji su otvoreno priznali da „navijaju za srpsku braću“.

  „Zadovoljni smo svojom trkom, a posebno rezultatima gađanja iz topa gde smo i na individualnoj i na štafetnoj trci pogodili 18 meta od ukupno 18. Želja, zalaganje i rad posada je bio na vrhunskom nivou, a greške koje su učinjene na stazi su u najvećoj meri posledica neiskustva, s obzirom da imamo dva vozača koja su prvi put vozili trku, kao i zbog toga što nemamo ovakvu ili sličnu stazu kod nas“, ocenio je za Sputnjik potpukovnik Rade Adamović.

  On napominje da će nakon trke biti izvršena analiza sa posadama i da će izvući zaključke koje će „implementirati u naše naredne pripreme“.

  Srpski tenkisti na Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Potpukovnik Adamović ocenjuje da je današnja trka grupe u kojoj je Srbija bila „finale pre finala“, i za očekivati je da će se našoj grupi priključiti samo još Rusija u finalu.

  „Moram da, pored ekipe, pohvalim i trenerski tim koji je svojim znanjem i iskustvom doprineo ovakvom rezultatu. U odnosu na prethodnu godinu naše vreme je popravljeno za oko 40 minuta. Još jednom bih pohvalio kompletnu ekipu na svemu što su prikazali, kao i pripadnike Vojske Srbije koji su učestvovali na „Vojnom reliju“ i koji su nas bodrili u polufinalu“, dodao je potpukovnik.

  U „Tenkovskom biatlonu“ učestvuje 16 zemalja, među kojima su i tenkovske sile poput Rusije, koja je apsolutni pobednik svih dosadašnjih „Tenkovskih biatlona“.

  Tenkisti Vojske Srbije su vozili u grupi sa Kinom, Azerbejdžanom i Belorusijom, koja je danas u polufinalu imala najbolji rezultat. Ekipe Srbije i Azerbejdžana takmiče se na ruskim tenkovima T-72B3, dok se ekipe Kine i Belorusije tradicionalno takmiče na svojim tenkovima.

  Potpukovnik Adamović ocenjuje da je današnja trka grupe u kojoj je Srbija bila „finale pre finala“, i za očekivati je, kako je rekao, da će se ovoj našoj grupi priključiti samo još Rusija u finalu.

  U polufinalnoj trci su učestvovale sve tri posade ekipa, naizmenično na istom tenku. Zadatak posada u tzv. štafeti je da što brže savladaju prepreke na stazi i reše vatrene zadatke, kao što su gađanje iz topa u pokretu, spregnutog mitraljeza „PKT“ i protivavionskog mitraljeza „Kord“. Prema propozicijama takmičenja, svaka posada vozi četiri kruga tokom kojih treba da pogodi tri topovska i tri mitraljeska cilja, kao i dva cilja protivavionskim mitraljezom. U svakom krugu imaju 15 protivtenkovskih prepreka, kao što su protivtenkovski rov, vertikalni zid visine 90 centimetara, vodena prepreka, most, kosi nagib, minsko polje, brdo, i tako dalje. Najbolje postignuto vreme kriterijum je za plasman u finalnu trku.

  Tenk pripadnika Vojske Srbije je, kao i u prethodnoj fazi takmičenja – individualnim trkama, bio žute boje.

  Ovo je sedmo učešće pripadnika Vojske Srbije na „Tenkovskom biatlonu“, a najbolji rezultat su postigli 2015. godine, kada su bili treći i kada su stali rame uz rame sa dve vojne sile – Rusijom i Kinom.

  Tagovi:
  srpski tenkisti, Rusija, vojne igre
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga