02:45 06 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  21001
  Pratite nas

  Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu otkrio je da kao čovek i predsednik Ruskog geografskog društva mašta o tome da sagradi grad u Sibiru.

  „Veoma bih želeo da sagradim veliki, lep i ugodan grad u Sibiru. Tamo se eksploatiše više od polovine bakra u zemlji, 75 odsto nikla, 90 odsto platine. Međutim, najveći proizvođač motora od bakarne žice je Kina. Ili aluminijum koji šaljemo tamo. A možemo praviti od aluminijuma ono što oni prave tamo. Zar je teško postaviti pored proizvodni pogon koji će praviti bakarnu foliju, bakarnu žicu, električne motore, akumulatore i slično?“, rekao je Šojgu.

  Prema njegovom mišljenju, u skorijoj budućnosti nafta neće biti tako tražena, pa će biti važni drugi prirodni resursi.

  „Evo, uzmimo električni automobil 'Tesla'. Akumulatori nisu naši, a imamo koliko hoćemo sirovina za te akumulatore. I mi shvatamo da će sutra, prekosutra transport preći na električnu energiju, a naš benzin, gas, dizel gorivo će biti u drugom planu. Znači, moramo okupiti najbolje naučnike, preduzetnike, proizvođače, koji taj nikl i bakar neće prodavati, nego će proizvoditi najnovije baterije, koje će se moći staviti i u časovnik i u podmornicu“, objasnio je Šojgu.

  Prema njegovim rečima, to se odnosi i na šumu, ugalj i još mnogo toga čime je Sibir bogat.

  Takav centar treba izgraditi. To možda nema veze sa geografijom, ali ima sa budućnošću naše zemlje – takav grad inovacija, napredne nauke i tehnologije. I postoji izuzetno mesto za to – Minusinska kotlina. O tome je govorio naš predsednik prošle godine na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu“, zaključio je Šojgu.

  Pročitajte još:

   

   

   

  Tagovi:
  Rusija, šojgu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga