09:18 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 211
  Pratite nas

  Moskva ne namerava da se meša u unutrašnje poslove Crne Gore i očekuje isto ponašanje od svih, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

  „Pažljivo pratimo razvoj izbornog procesa u Crnoj Gori, gde je u toku sumiranje rezultata parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta ove godine. Sa žaljenjem konstatujemo da su i u ovoj ključnoj fazi, kada lokalne stranke i partijske koalicije moraju da odrede buduću konfiguraciju zakonodavne i izvršne vlasti, ponovo su oživele spekulacije o ‘spoljnom uticaju’ na unutrašnje procese u Crnoj Gori, uključujući i od Rusije. Nisu isključene ni provokacije“, navodi se u komentaru Ministarstva spoljnih poslova.

  „Naravno, ne nameravamo da se mešamo u tuđe unutrašnje poslove i očekujemo slično ponašanje od svih kojima je stalo do stabilnosti na Balkanu“, naglašava se u komentaru.

  Moskva očekuje da će se kraj parlamentarne kampanje u Crnoj Gori odvijati u mirnoj atmosferi, a skupština i vlada Crne Gore u novom sastavu formulisati prioritete koji odgovaraju interesima njenog naroda, zaključilo je Ministarstvo.

  U Crnoj Gori su u nedelju održani parlamentarni izbori, na kojima je, prema preliminarnim rezultatima, ukupan broj glasova opozicije nadmašio rezultat vladajućeg DPS-a i njegovih koalicionih partnera. Stranka Mila Đukanovića, koja je vladala više od 30 godina, u sredu je najavila spremnost da formira parlamentarnu većinu bez radikalne prosrpske opozicije, indirektno pozivajući evroreformističku partiju URA na saradnju.

  Tagovi:
  izbori, Crna Gora, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga