05:15 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1120
  Pratite nas

  Moskva od početka nije ništa skrivala u situaciji sa ruskim opozicionarom Aleksejom Navaljnim, ruske vlasti su češće i više davale informacije od nemačkih kolega, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

  „Činjenice ne skrivamo, one su svima dobro poznate, govorili smo o njima, svim našim partnerima i protivnicima su dobro poznate, od prvog dana smo pružali informacije“, rekao je Peskov.

  On je istakao da je ipak, pravde radi, neophodno skrenuti pažnju na to da su iz bolnice u Omsku, u kojoj je Navaljni hospitalizovan, mnogo više i mnogo češće davali informacije o stanju Navaljnog, nego što to sada čine iz berlinske bolnice.

  Peskov je dodao da su ruski lekari bili „mnogo transparentniji kada je reč o informisanju i novinarima, i svima zainteresovanima, u poređenju sa berlinskim kolegama“.

  On je naveo da se Moskva, u situaciji sa Navaljnim oslanja na činjenice, i da poziva i ostale da to čine.

  Prema rečima Peskova, istražne radnje u vezi Navaljnog se defakto sprovode, a ako se potvrdi prisustvo otrovne materije, istraga će biti otvorena i dejure.

  „Znate da stručnjaci Ministarstva unutrašnjih poslova vode predistražnu proveru i ona je započeta praktično odmah. Defaktto to i jesu istražne radnje, one su u toku. Ako se potvrdi informacija o prisustvu bilo kakvih toksičnih supstanci kod pacijenta, naravno, nema sumnje da će uslediti i dejure otvaranje istrage“, rekao je portparol Kremlja.

  On je dodao da Kremlj računa na dijalog sa nemačkim kolegama.

  „Računamo da ćemo tokom tog dijaloga dobiti informacije o tome kakva je to supstanca (koju su pronašli u organizmu Navaljnog). To će doprineti istrazi koju sada sprovodi MUP“, rekao je Peskov.

  Komentarišući izjavu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka, koji je rekao da je presreo razgovor Varšave i Berlina koji dokazuje da je vest o trovanju Navaljnog falsifikat, Peskov je rekao da ruske specijalne službe analiziraju podatke o tome, koje su juče dobili od Minska.

  On je dodao da za sada nema informacija o tome šta je u tim materijalima.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  trovanje, Berlin, Moskva, navaljni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga