20:00 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 310
  Pratite nas

  Ministri odbrane zemalja Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS), Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i Zajednice nezavisnih država (ZND) su tokom današnjeg sastanka istakli da zemlje, koje nisu članice tih organizacija, razvijaju biološko oružje.

  „Razgovarali smo o mogućim merama u cilju pružanja uzajamne pomoći i reagovanja na biološke pretnje, uključujući i opasnosti u vezi sa vojno-biološkim aktivnostima neregionalnih država“, rekao je Šojgu.

  Na današnjem sastanku ministri su se dogovorili da prošire saradnju u borbi protiv terorizma i da održe prve zajedničke vojne vežbe u toj oblasti.

  „Predloženo je da se zajednički zadaci u borbi protiv terorizma realizuju krajem septembra tokom strateških komandno-štabnih vežbi 'Kavkaz 2020'“, rekao je Šojgu nakon zasedanja.

  Nije precizirano u kom formatu će se održati prve zajedničke vojne vežbe.

  Prema rečima ruskog ministra, u zajedničkom saopštenju ministri su borbu protiv terorizma i ekstremizma nazvali svojim prioritetom.

  Šojgu je takođe rekao da su se ministri odbrane složili da je posebno nedopustivo raskidanje međunarodnih dogovora o kontroli naoružanja, uključujući i nuklearno.

  Ruski ministar odbrane je naglasio da je „današnje zasedanje – prvi sastanak na ovom nivou u istoriji međunarodnih kontakata tih organizacija“.

  On je izrazio uverenost da će se međunarodna vojna saradnja intenzivirati nakon ovog sastanka, a da će rezultati sastanka biti čvrsta osnova za produbljivanje saradnje odbrambenih resora.

  Šojgu je istakao da mesto održavanja sastanka – park „Patriot“ u Moskvi nije slučajno izabrano – „tu je prolazila linija odbrane Moskve na kojoj je sovjetska vojska zaustavila neprijatelja i postigla prve velike uspehe na frontu, odatle su sovjetske trupe krenule na Zapad i oslobodile narode od fašizma“.

  Pročitajte još:

   

  Tagovi:
  Organizacija za kolektivnu bezbednost i saradnju, ŠOS, ZND, šojgu
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga