16:45 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 260
  Pratite nas

  Rusija nudi svemirskim turistima letove do Međunarodne svemirske stanice u okviru proširenog programa sa produženim boravkom na MSS — do mesec dana.

  Novu ponudu saopštio je Dmitrij Loskutov, generalni direktor „Glavkosmosa“, preduzeća  u okviru „Roskosmosa“. Loskutov je govorio na onlajn forumu Global Satellite & Space Show. Njegova prezentacija sadrži spisak „dodatnih opcija“ koje svemirski turista može naručiti prilikom leta u svemir. Istovremeno, istaknuto je da standardni turistički let na MSS traje do 10 dana.   

  Nova ponuda turistima

  Ostale dodatne mogućnosti uključuju izlazak u otvoreni svemir, pripremu za let u bestežinskom stanju pomoću specijalnih aviona, razvoj i pomoć u sprovođenju sopstvenog naučnog programa u orbiti i formiranje posebnog kompleksa ishrane. 

  Pogled na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice
  © Foto : Roscosmos/Oleg Artemyev
  Pogled na Zemlju sa Međunarodne svemirske stanice

  Jedna od takvih dodatnih opcija je „Aparat za spuštanje ‘Sojuza’ posle povratka na Zemlju“, to jest, mogućnost svemirskih turista da kupe aparat za spuštanje svemirskog broda, koji će ih vratiti sa Međunarodne svemirske stanice na Zemlju. 

  Standardni svemirski turistički program uključuje lekarski pregled, obuku u Zvezdanom gradu, let do MSS i povratak na Zemlju, kao i usluge potrage i spasavanja turista koji se vraćaju. 

  Bilo koji izlazak u otvoreni svemir je izuzetno odgovorna i opasna operacija koja zahteva posebnu obuku, specijalno proizvedenu opremu, upoznavanje sa programom rada Međunarodne svemirske stanice, kontrolu kako od pratećeg partnera, tako i od samo stanice i od Centra za upravljanje misijama. Dakle, ovo nije lagana šetnja. 

  Loskutov je istakao da „još uvek nije bilo ozbiljnih prijava, ali da je u principu moguće pripremiti učesnike svemirskog leta za aktivnosti van broda, uzimajući u obzir da će ovo povećati troškove leta“. 

  Treba razumeti da je čovečanstvo danas na samom početku svog puta ka zvezdama. Zaista, na početku razvoja avijacije, malo ko je mogao da priušti sebi let avionom, a čak i danas postoji veliki broj ljudi na planeti koji nikada nisu leteli avionom jednostavno zato što to sa finansijske tačke gledišta ne mogu priuštiti.

  Cena leta od 10 dana – 20-50 miliona dolara

  Potpuna ista stvar se dešava sa komercijalnim putovanjima u svemir. Mnogi bi želeli da polete u svemir, ali su spremni da plate mnogo manje nego što je to zaista potrebno. Loskutov je istakao da se ekonomija masovnih svemirskih letova još nije formirala. 

  Pogled na Zemlju sa MSS
  © Fotolia / Tawatchai1990
  Bilo koji izlazak u otvoreni svemir je izuzetno odgovorna i opasna operacija koja zahteva posebnu obuku.

  Po njegovom mišljenju, masovni svemirski turizam će biti razvijen prvenstveno u oblasti suborbitalnih letova. Ali, generalno, tema komercijalnih letova sa posadom je perspektivna i ovo područje treba maksimalno razvijati, dodao je on. 

  „Naravno, ovo je potencijalno vrlo profitabilno tržište koje poboljšava i imidž države, i liderstvo u svemirskoj sferi, razvoj proizvodnje, nauke i kulture. Na kraju krajeva, cilj je učiniti pristup svemiru pouzdanim i bezbednim, ne preskupim“. 

  Ranije je rusko predstavništvo kompanije Space Adventures, američke kompanija koja se takođe bavi turističkim letovima na ruskim svemirskim brodovima, saopštilo za RIA Novosti da su potpisani ugovori sa svemirskim turistima koji bi trebalo da otputuju na MSS na „Sojuzu“ 2021. godine. Zvanično nije objavljena cena leta, ali u periodu od 2001. do 2009. godine, kada je „Sojuzima“ po ugovorima sa Space Adventures na MSS dostavljeno sedam turista, za desetodnevni let cena je bila od 20 do 50 miliona dolara. 

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  Međunarodna svemirska stanica, svemir, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga