01:12 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (308)
  3613
  Pratite nas

  Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je povodom neprijateljskih izjava iz nekoliko zemalja koje su direktno uperene protiv Rusije zbog situacije sa opozicionarom Aleksejem Navaljnim da su na razvoju nervnog agensa iz grupe „Novičok“ radili stručnjaci iz mnogih zapadnih zemalja i specijalizovanih struktura NATO-a.

  „Svedoci smo mnogobrojnih izjava upućenih Rusiji zbog situacije sa zdravstvenim stanjem Navaljnog. Između ostalog smo obratili pažnju i na izjavu francuskog i nemačkog šefa diplomatije. U svezi s tim moramo da podsetimo na sledeće. Tokom čitavog niza godina nad tim supstancama koje ulaze u široku grupu hemijskih sredstava radili su stručnjaci mnogih zapadnih zemalja i specijalizovanih struktura NATO“, naveli su u Ministarstvu.

  Takođe, u Ministarstvu su istakli da je u Americi izdato 150 patenata onima koji rade na tehnologijama bojeve promene tih supstanci.

  Na taj način rusko Ministarstvo odgovorilo je na zajedničko saopštenje šefova diplomatija Nemačke i Francuske u vezi sa situacijom oko ruskog blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog.

  Oni su izrazili duboku zabrinutost napadom na Navaljnog, a sam događaj nazvali su „ozbiljnim kršenjem osnovnih principa demokratije i pluralizma“.

  Dvojica ministara su, takođe, rekla da od ruskih vlasti očekuju da garantuju prava sopstvenih građana.

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je juče da Moskva nema šta da krije kada je reč o blogeru Alekseju Navaljnom i istakao da Rusija do sada nije dobila nikakve konkretne informacije od nemačke strane.

   

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (308)
  Tagovi:
  zapad, Novičok, Aleksej Navaljni, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga