23:00 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 660
  Pratite nas

  Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu proglasio je 6. Međunarodne vojne igre zatvorenim, a šou dronova i veliki vatromet na nebu iznad vojnog parka „Patriot“ kraj Moskve tradicionalno su označili kraj Igara, najvećeg vojno-sportskog takmičenja na svetu, na kome su učestvovali i pripadnici Vojske Srbije.

  „Svim našim susretima dolazi kraj. Šeste Međunarodne vojne igre proglašavam zatvorenim“, rekao je ruski ministar odbrane.

  Svečanom zatvaranju Vojnih igara prisustvovala je i delegacija Vojske Srbije, na čelu sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, koji na poziv ruskog kolege generala armije Sergeja Šojgua boravi u poseti Rusiji, kao i pripadnici Vojske Srbije koji su učestvovali na ovom velikom takmičenju.

  Povodom zatvaranja Igara priređen je bogat kulturno-umetnički program na kome je učestvovao veliki broj izvođača: solista, članova hora i orkestara. Nagrađene su najbolje ekipe i pojedinci. Za pobednike je ukupno pripremljeno 2.550 medalja i još 30 pehara za ekipe-pobednice. Glavni Kup Međunarodnih vojnih igara otišao je u ruke ruske reprezentacije kao apsolutnog pobednika Igara. Nagradu je na velikoj sceni „Patriota“ uručio ministar Šojgu, koji je istakao da u ovim Igrama „ima pobednika, ali ne i gubitnika“.

  Ruski ministar se zahvalio vojskama iz 32 zemlje koje su učestvovale na takmičenju.

  Za dve nedelje trajanja Igara, u periodu od 23. avgusta do 5. septembra, na teritoriji pet država - Rusije, Azerbejdžana, Jermenije, Belorusije i Uzbekistana, održano je na stotine etapa vojnih takmičenja u 30 disciplina. Više od četiri hiljade pripadnika Oružanih snaga iz različitih zemalja u časnoj i fer borbi odmeravalo je snagu na 29 vojnih poligona, u različitim regionima Rusije i u drugim zemljama-domaćinima. Takmičenje u disciplinama „Kup mora“, „Morski desant“ i „Dubina“ održani su u akvatorijama Kaspijskog, Baltičkog i Crnog mora.

  Na Međunarodnim vojnim igrama učestvovalo je 156 ekipa, a Rusija je jedina zemlja koja se takmičila u svim disciplinama, od „Poljske kuhinje“ do „Tenkovskog biatlona“, a zatim sledi Belorusija koja je učestvovala u tri discipline Vojnih igara, Uzbekistan - u 16 i Vijetnam - u 11.

  Za učešće u avijacionim takmičenjima korišćeno je više od 80 aviona i helikoptera Vojno-kosmičkih snaga Rusije. Ukupno je na Vojnim igrama korišćeno 1.250 jedinica oružja, vojne i specijalne tehnike, dronova i brodova.

  Na 6. Međunarodnim vojnim igrama oboreno je čak 40 rekorda.

  Tokom trajanja Vojnih igara u parku „Patriot“ za goste, navijače i učesnike radio je i Klub navijača (fan zona) „Armija 2020“, koji je posetilo više od 330 hiljada ljudi.

  Cilj igara je da se ojača poverenje između oružanih snaga različitih zemalja,

  doprinose jačanju prijateljskih veza i razmeni iskustava između vojski. 

  Pripadnici Vojske Srbije su na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama učestvovali u tri discipline: „Tenkovskom biatlonu“, „Snajperskoj granici“ i „Vojnom reliju“. Vozači Vojske Srbije osvojili zlatnu medalju u individualnoj trci „Vojnog relija“, na krajnjem istoku Rusije, u Republici Tuva.

  Podsetimo, prve Međunarodne vojne igre organizovane su 2015. godine na inicijativu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i spadaju među najveća i najbolje organizovana vojno-sportska takmičenja na svetu. 

  Srbija učestvuje na Igrama svake godine od osnivanja.

   

   

  Tagovi:
  završetak, Međunarodne vojne igre, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga