22:38 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (308)
  3883
  Pratite nas

  Predsednik ruske Nacionalne lekarske komore Leonid Rošalj uputio je pismo predsedniku Nemačke lekarske asocijacije Klausu Rajnhartu u kojem je predložio formiranje zajedničke komisije dve komore koja bi se pozabavila slučajem ruskog blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog. Lekari, kaže, treba da budu izvan politike.

  „Zainteresovani smo za istinu i ako se uverimo da se zaista radi o trovanju i da stanje Navaljnog nije povezano sa nekim drugim razlozima tražićemo da se u Rusiji pokrene krivični postupak. Nadamo se razumevanju i pozitivnom odgovoru“, navodi se u pismu.

  Rošalj kaže da su u bolnicama u Omsku i Berlinu lekari došli do različitih zaključaka kada je reč o uzrocima stanja Navaljnog i da u lekarskoj zajednici postoje sumnje u nalaze istražitelja vojne laboratorije Bundesvera o postojanju otrova.

  „Lekari treba da budu izvan politike i ako se pojave neki teški klinički slučajevi moramo ta teška pitanja da rešavamo među sobom u našem okruženju. Naše odluke moraju da budu uravnotežene  i ne političari ne smeju da ih koriste bez dokaza“, istakao je on.

  Kada se mišljenje lekara razilazi u našoj profesiji uobičajeno je da se organizuje konzilijum i zato predlažemo formiranje zajedničke komisije predstavnika dve komore, istakao je Rošalj.

  On je naveo da su lekari bolnice u Omsku odmah nakon transporta Navaljnog u Nemačku bili spremni da nemačkim kolegama predoče sav materijal za zajedničku analizu.

  Takođe je u pismu podsetio da su lekari,  od momenta kada je Navaljni doveden u bolnicu u Omsku, učinili sve što je neophodno da bi mu stabilizovali stanje.

  „Spasili su mu život. Na konsultacije su bili pozvani i stručnjaci iz drugih medicinskih ustanova Rusije. U skladu sa molbom rodbine bio je dozvoljen i pristup nemačkim lekarima, potom i njegov transport u Nemačku“, naveo je Rošalj.

  Podsetimo, nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je bloger  „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „novičok“. 

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (308)
  Tagovi:
  lekari, navaljni, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga