21:36 19 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (308)
  0 111
  Pratite nas

  Optužbe protiv Rusije zbog navodnog „trovanja“ blogera Alekseja Navaljnog predstavljaju grubu političku ucenu, Nemačka će u slučaju zatvaranja „Severnog toka 2“ izgubiti više od Rusije, smatra član odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Oleg Morozov.

  „Ovo je gruba politička ucena. Predlažu nam da se pravdamo bez iznošenja ikakvih dokaza za ono za šta nas optužuju. Pri tome prete sankcijama“, rekao je političar.

  Prema njegovim rečima, isto tako se može zahtevati da Moskva prizna krivicu za izbijanje Drugog svetskog rata i takođe joj zapretiti sankcijama. Morozov smatra da su „primarne upravo sankcije, a ne istina“.

  „U igri je ogroman novac. Lobisti američkog gasa krenuli su u frontalni napad. Jasno je da je gubitak ‘Severnog toka 2’ za nas izuzetno bolna priča, ali za Nemce je još dramatičnija. Zato što mi gubimo nedobijeni prihod, a međunarodni konzorcijum – već uložena sredstva. Plus ogromni gubici na zameni našeg gasa“, objasnio je Morozov.

  Stoga ne treba tražiti nikakav poseban odgovor na sankcije, rekao je senator.

  „Nemci će odgovor napraviti sopstvenim rukama, ako se ne opamete“, zaključio je Morozov.

  Antiruski spektakl

  Sa svoje strane, predsedavajući odbora za međunarodne poslove Državne dume Leonid Slucki, navodi da je Rusija spremna za punopravnu saradnju o situaciji sa Navaljnim, ali oni su spremni da je neosnovano optužuju.

  „Ovo je veliki antiruski spektakl. Rusija je kao nijedna druga zemlja zainteresovana da utvrdi prave razloge za ono što se dogodilo Navaljnom. Spremni smo za punopravnu saradnju u svim oblastima. Ali, očigledno su sve uloge već podeljene. Spremni su da nas neosnovano i bez dokaza optužuju, na ovaj način drsko i cinično promovišući svoje političke i ekonomske interese“, istakao je Slucki.

  Slucki je objasnio da pozivanja na mogućnost zamrzavanja izgradnje ovog gasovoda zbog situacije sa Navaljnim samo potvrđuju provokacioni karakter čitave ove priče.

  On je dodao da su Masove izjave faktički ponovljene izjave britanskih vlasti od pre dve godine o trovanju Skripalja. 

  Optužbe Nemačke

  Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da očekuje akcije od Rusije u narednim danima u vezi sa incidentom sa Aleksejem Navaljnim, inače će Berlin sa partnerima razgovarati o kontramerama.

  Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“.

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (308)
  Tagovi:
  ucena, Rusija, Nemačka, Aleksej Navaljni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga