22:09 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 80
  Pratite nas

  U glavom gradu Rusije već se prijavilo 25.000 dobrovoljaca za postregistraciono ispitivanje vakcine protiv virusa korona, saopštila je zamenica gradonačelnika Moskve Anastasija Rakova. Kako je dodala, danas počinju prvi lekarski pregledi dobrovoljaca.

  „Danas počinje osnovna dijagnostika zdravstvenog stanja prvih dobrovoljaca. Posle skrininga lekari će doneti odluku mogu li oni da učestvuju u ispitivanju vakcine“, navela je Rakova.

  Tokom skrininga lekare zanimaju informacije o eventualnim pratećim ili ranije preležanim bolestima, prisustvu alergije, upotrebi lekova. Potom im se uzimaju podaci o visini, težini, temperaturi tela, krvnom pritisku, pulsu, radu pluća.

  Tokom skrininga dobrovoljci se testiraju na HIV, sifilis, hepatitis B i C, sprovode i testovi na kovid 19.

  Prve doze vakcina protiv virusa korona za sprovođenje kliničkih ispitivanja su već stigle u tri moskovske klinike.

  Sve one imaju akreditaciju Ministarstva zdravlja Rusije za klinička ispitivanja. Stručnjaci će sprovoditi preglede kako bi otkrili moguće kontraindikacije, a učesnici istraživanja će tokom šest meseci imati stalan medicinski nadzor.
  Vlada Moskve i Naučni institut „Gamalej“ Ministarstva zdravlja Rusije pozvali su prošle nedelje stanovnike prestonice da učestvuju u kliničkom ispitivanju vakcine protiv kovida 19.

  Vakcinacija će biti besplatna za 40.000 dobrovoljaca. Mogu se prijaviti svi punoletni građani Rusije koji imaju zdravstveno osiguranje u Moskvi, koji nemaju respiratornih infekcija i nisu bolesni dve nedelje do momenta vakcinacije.

  Dobrovoljci ne smeju da boluju od virusa korona (moraju da imaju negativan PCR test), negativan test na antitela IgM i IgG i da nisu minimum dve nedelje bili u kontaktu sa bolesnima od kovida 19.

  Žene moraju da imaju potvrdu da nisu trudne, a u slučaju da se jave parovi, koji planiraju u naredna tri meseca proširenje porodice, njihovo učešće neće biti moguće.

  Tagovi:
  dobrovoljci, vakcina, Moskva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga