15:48 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 630
  Pratite nas

  Pad ruske ekonomije zbog pandemije virusa korona, uprkos prognozama, nije bio tako snažan kao u nekim zemljama sveta, ocenio je ruski premijer Mihail Mišustin.

  „Uprkos negativnim prognozama, u Rusiji taj pad nije bio tako strašan kao u mnogim drugim zemljama sveta. A proces oporavka se već dinamično odvija“, rekao je premijer na Moskovskom finansijskom forumu.

  To je bilo moguće zahvaljujući pravovremenim odlukama predsednika Rusije i potezima vlade, kao i profesionalnosti predstavnika poslovnog sveta.

  Podsetio je na čitav niz mera koje je vlada preduzela kao podršku preduzećima tokom pandemije, kao što su moratorijumi, povoljni krediti za mali i srednji biznis, pomoć granama privrede koje su pretrpele najveće gubitke.

  Već treći mesec zaredom, posle značajnog pada u aprilu, oporavlja se potražnja u potrošačkom sektoru, obim trgovine na malo i obim proizvodnje u prerađivačkoj industriji, a situacija na tržištu rada je stabilna, istakao je Mišustin.

  Prema njegovim rečima, za svetsku ekonomiju je ova godina jedna od najtežih u nekoliko poslednjih decenija.

  Kako je rekao, ono što predstoji u Rusiji jeste novi investicioni ciklus, stvaranje mehanizma podrške velikih investicionih projekata.

  Namera je i da se više ulaže u nacionalne projekte i  da se oforme instrumenti podrške nekim perspektivnim granama.

  I predsednik Rusije Vladimir Putin je nedavno rekao da je ruska privreda prošla pik problema koje je izazvala pandemija virusa korona.

  Tagovi:
  stanje, privreda, Mihail Mišustin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga