15:42 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1660
  Pratite nas

  Ruska ekonomija ušla je u krizu izazvanu virusom korona u boljem stanju od mnogih drugih, a njeni dalji izgledi možda neće biti toliko loši kako se očekivalo, piše Blumberg na osnovu mišljenja analitičara i sopstvenih istraživanja.

  „Kada je izbila pandemija, Rusija je bila u prilično dobrom stanju: niska inflacija, mala stopa nezaposlenosti, stabilan bankarski sektor i ogromne rezerve“, citira agencija glavnog ekonomistu investicione kompanije „Renesans kapital“ Sofiju Donjec.

  Autori napominju da je stopa ekonomskog pada u Rusiji niža nego u mnogim drugim zemljama. Gubici uslužnog sektora i malog biznisa, koji su posebno pogođeni karantinskim merama, prema mišljenju agencije, takođe nisu bili toliko veliki u poređenju sa gubicima u mnogim drugim zemljama.

  Prema istraživanju agencije, ruska ekonomija će se ove godine smanjiti za 4,8 odsto, što je manje od polovine onoga što je vlada očekivala neposredno nakon početka pandemije virusa korona.

  „Ako ne bude dodatnih šokova, ove godine biće talas povećanja prognoza za rusku ekonomiju“, smatra je Donjecova.

  Očekuje se da će Ministarstvo za ekonomski razvoj Rusije ove nedelje predstaviti ažuriranu prognozu za socijalno-ekonomski razvoj zemlje za 2020. i naredne tri godine. Prema rečima ministra Maksima Rešetnjikova, prognoza dinamike BDP-a u njoj će biti značajno poboljšana u odnosu na jun, kada je za kraj godine prognoziran pad od 4,8 odsto.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  pandemija, Blumberg, Rusija, ekonomija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga