21:04 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (272)
  51191
  Pratite nas

  Ambasadoru Nemačke u Rusiji Geze Andreasu fon Gairu je tokom dvočasoovnog sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije iskazan odlučan protest u vezi sa „neosnovanim optužbama i ultimatumima“ na račun Rusije a povodom situacije oko blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog.

  „Ambasadoru je iskazan protest zbog toga što je federalna vlada iznela neosnovane optužbe i ultimatume prema Rusiji a u vezi s hospitalizacijom ruskog državljanina Alekseja Navaljnog, kao i zbog toga što Berlin očigledno koristi tu situaciju kao povod za diskreditaciju naše zemlje na međunarodnoj pozornici“, istakli su u ruskom Ministarstvu.

  Takođe, diplomatskom predstavniku Berlina prenet je i zahtev da Nemačka odgovori na zahtev Tužilaštva.

  Ambasadoru je ukazano da u slučaju da ne bude odgovora na zahtev Državnog tužilaštva Rusije u vezi sa stanjem Navaljnog, što podrazumeva dostavljanje svih materijala, rezultata i analiza, raniji i budući potezi Nemačke u vezi s Navaljnim biće okarakterisani kao neprijateljska provokacija protiv Rusije i kao odbijanje Nemačke da se ustanovi istina.

  To bi moglo da ima posledice pi bilateralne odnose, kao i na komplikovanje situacije na međunarodnom nivou, zaključili su u Ministarstvu.

  Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, objavila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Ove navode ruska strana negira i traži da joj se dostave konkretni podaci iz bolnice gde se leči Navaljni.

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (272)
  Tagovi:
  protest, Aleksej Navaljni, ambasador, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga