00:09 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2066
  Pratite nas

  Situacija oko ruskog blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog nije pitanje bilateralnih odnosa Nemačke i Rusije, izjavio je nemački ambasador Geza Andreas fon Gair nakon što je bio pozvan u rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

  „Tokom razgovora sa zamenikom ruskog ministra spoljnih poslova ambasador je naglasio da to pitanje nije deo bilateralne agende Nemačke i Rusije. Pozvao se na saopštenja EU, NATO, G7, i drugih država“, navodi se u saopštenju nemačke ambasade.

  Takođe je navedeno da je ambasador tokom sastanka izneo „nedvosmisleni stav federalne vlade po tom pitanju“ da je Navaljni: „žrtva zločina počinjenog u Rusiji, tokom kojeg je bio primenjen nervno-paralitički otrov iz grupe ‘Novičok’ razvijen u Rusiji, što je potvrđeno laboratorijskim analizama“.

  „Rusija sada treba da da objašnjenje povodom primene nervno-paralitičkog otrova na njenoj teritoriji, što je međunarodna zajednica osudila, tokom napada na ruskog državljanina i opozicionog političara“, dodaje se u saopštenju ambasade.

  Ambasador je rekao i da je o svemu tome informisana Agencija za zabranu hemijskog oružja koja vrši nadzor nad primenom Konvencije o zabrani hemijskog oružja čija je Rusija potpisnica.

  Prethodno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova saopšteno da je ambasadoru tokom dvočasoovnog sastanka  iskazan odlučan protest u vezi sa „neosnovanim optužbama i ultimatumima“ na račun Rusije a povodom situacije oko Navaljnog.

  Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, objavila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Ove navode ruska strana negira i traži da joj se dostave konkretni podaci iz bolnice gde se leči Navaljni.

  Tagovi:
  ambasador, Rusija, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga