21:53 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  1291
  Pratite nas

  Šef odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov izjavio je da zaključci stručnjaka Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) izvedeni na osnovu rezultata analiza uzoraka uzetih od Alekseja Navaljnog neće imati kredibilitet dok ne bude potvrđeno da postoji veza između trovanja, „Novičoka“ i umešanosti Rusije u to.

  „Za sada su u lancu 'Navaljni-trovanje-Novičok-Rusija' prekinute sve veze. I bez potvrde tih veza, bilo kakvi zaključci OZHO neće imati nikakav kredibilitet ni snagu. Nemačka i njeni saveznici cinično sateruju u ugao tu organizaciju. I sve nas zajedno s njom“, zaključio je ruski senator.

  Prema njegovim rečima, jednostrana nemačka verzija o povezanosti nekih hemijskih supstanci sa Navaljnim mogla bi se dokazati samo putem saradnje sa ruskom stranom, ali ona izostaje.

  „Predstavnik Ministarstva odbrane Nemačke je potvrdio da su 'uzorci uzeti od Navaljnog' predati OZHO, dok je predstavnica nemačke vlade ukazala da Berlin 'ne vidi razloga da preda te podatke direktno Rusiji'. I tako – OZHO poseduje neke hemijske supstance ili rezultate njihovih analiza, praćene jednostranom nemačkom verzijom da su povezani sa Navaljnim. Teoretski, postoji i druga verzija da su te supstance (ili rezultati njihovih analiza) ili 'prikačeni' Navaljnom (na njegovu odeću, flašu, ne znam šta već) u Nemačkoj, ili su jednostavno napravljene bez teškoća. I prva i druga verzija su podjednako apsurdne i fantazmagorične. Ali obe bi trebalo proveriti, sve ostalo je prosto neprihvatljivo“, napisao je Kosačov na Fejsbuku.

  Prema njegovim rečima, „Nemci (ili neko ko stoji iza njih) predlažu svima da verujemo prvoj verziji i, naravno, odbacuju drugu“.

  Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, objavila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Ove navode ruska strana negira i traži da joj se dostave konkretni podaci iz bolnice gde se leči Navaljni.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  nemačka, Rusija, navaljni
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga