00:15 23 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (251)
  0 200
  Pratite nas

  Svaki nagoveštaj na umešanost ruskih zvaničnika u trovanje lidera opozicije Alekseja Navaljnog je neprihvatljiv, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

  „Što se tiče bilo kakvih direktnih ili indirektnih indikacija o umešanosti bilo kog ruskog zvaničnika u ono što se dogodilo, smatramo da su ovi nagoveštaji neprihvatljivi i apriori pogrešni i iskrivljuju stvarnost“, rekao je Peskov novinarima.

  Peskova su novinari pitali da prokomentariše izjavu američkog državnog sekretara Majka Pompea, koji je rekao da postoji velika verovatnoća da je napad na Navaljnog organizovan uz učešće visokih ruskih zvaničnika.

  „On nije tako govorio. Slušali smo njegovu izjavu na tu temu“, rekao je portparol.

  Saradnja sa Nemačkom i OZHO

  Peskov je dodao da Rusija traži saradnju sa Nemačkom u vezi sa situacijom sa Navaljnim i razmenu informacija, ali zasad ne vidi recipročne korake.

  „Rusija traži saradnju sa Nemačkom, Rusija traži razmenu informacija, spremna je za ovu razmenu, odgovarajuće predloge dali su ruski lekari, ali, nažalost, zasad ne vidimo nikakve recipročne korake nemačkih kolega, ali nadamo se da će se to desiti. To će značajno pomoći Rusiji u razjašnjavanju uzroka onoga što se dogodilo“, odgovorio je Peskov na pitanje da li je Rusija spremna da sarađuje sa Nemačkom u situaciji sa Navaljnim.  

  Portparol Kremlja dodao je i da Moskva namerava da kontaktira Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OZHO) nakon što je Berlin ovoj organizaciji predao podatke koji se odnose na pogoršanje zdravlja Navaljnog.

  Na pitanje da li je Moskva dobila neke podatke od OZHO, Peskov je odgovorio da nije.

  „Sa OZHO tek treba da uspostavimo kontakt na tu temu. Za sada nema nikakvih podataka“.

  Prema njegovim rečima, „takođe nema nikakvih podataka od naših kolega iz Berlina, nema odgovora na zahtev našeg Državnog tužilaštva u okviru mehanizma uzajamne pomoći u pravnim pitanjima. Dok god nemamo ove informacije, nažalost, i dalje ne znamo rezultate analiza koje su nemačkim kolegama omogućile da zaključe da je reč o trovanju berlinskog pacijenta“.

  Nemačka vlada je 2. septembra, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, objavila da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „Novičok“. Ove navode ruska strana negira i traži da joj se dostave konkretni podaci iz bolnice gde se leči Navaljni.

  Tema:
  Hospitalizacija Alekseja Navaljnog (251)
  Tagovi:
  Nemačka, Aleksej Navaljni, Dmitrij Peskov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga