22:10 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 121
  Pratite nas

  Dubina ekonomske recesije usled pandemije virusa korona u Rusiji bila je manja nego u drugim vodećim zemljama, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku o ekonomskim pitanjima.

  Putin je podsetio da se Rusija, kao i ostatak sveta, suočila sa objektivnim poteškoćama 2020. godine kada su zbog epidemije virusa korona čitave oblasti ekonomije bile primorane da se zaustave, uključujući uslužni sektor, trgovinu, građevinarstvo i deo industrijske proizvodnje.

  „S tim u vezi, želeo bih da primetim da se ispostavilo da je dubina ekonomske recesije u Rusiji, smanjenje BDP-a, manja nego u drugim vodećim zemljama“, rekao je ruski predsednik.

  On je naglasio je da je u Rusiji u drugom kvartalu ove godine pad BDP-a bio 8,5 odsto, u Sjedinjenim Američkim Državama – 9,5 odsto, a u evrozoni – 15 odsto.

  Putin je objasnio da je to u određenoj meri povezano sa, kako neki stručnjaci kažu, strukturom ruske ekonomije, ali i ne samo sa time.

  „Očigledno je da su ulogu imale ciljane, promišljene i, što je najvažnije, blagovremene mere podrške radnih kolektiva, preduzeća i čitavih grana industrije, koje su na federalnom nivou preduzele vlada Ruske Federacije i naše kolege u regionima“, rekao je ruski predsednik.

  Obnavljanje ekonomije

  Predsednik je dodao da je ruska ekonomija počela da se postepeno oporavlja posle ograničenja u junu, ali da oporavak biznisa još uvek nije ravnomeran.

  „Danas mnogi stručnjaci govore da je najgora faza krize iza nas. Počevši od juna, zaista se u Rusiji oporavlja ekonomska dinamika. Ali, naravno, oporavak poslovne aktivnosti i dalje ide neravnomerno“, dodao je ruski predsednik.  

  On je objasnio da postupci ruskih vlasti na obnavljanju ekonomije treba da posluže za postizanje dugoročnih razvojnih ciljeva.

  „Sve što radimo u ovoj fazi našeg ekonomskog oporavka trebalo bi da posluži postizanju dugoročnih ciljeva nacionalnog razvoja. To bi trebalo da postane čvrsta osnova za strukturne promene“, zaključio je ruski lider.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  pandemija, Rusija, ekonomija, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga