17:24 19 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 401
  Pratite nas

  Rusija i Kina primetile su destruktivnost postupaka Vašingtona, koji podrivaju globalnu stratešku stabilnost i podstiču veštačku napetost u različitim regionima sveta, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

  „Primetili smo destruktivni karakter postupaka Vašingtona koji podrivaju globalnu stratešku stabilnost. Kao rezultat tih postupaka, povećavaju se tenzije u različitim regionima sveta, uključujući duž granica Rusije i Kine. Naravno, ovo nas zabrinjava i mi se protivimo takvim pokušajima podsticanja veštačke napetosti“, rekao je ruski ministar na konferenciji za novinare nakon sastanka sa kineskim kolegom Vang Jijem.

  Lavrov je dodao da su oni s tim u vezi konstatovali da „takozvane indo-pacifičke strategije, kako su ih osmislili njihovi inicijatori, samo dovode do nejedinstva država regiona“ i stoga mogu dovesti do ozbiljnih posledica po mir, bezbednost i stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu, konstatovao je Lavrov.

  Iranski nuklearni program

  Lavrov je dodao da se Moskva i Peking, takođe, protive jednostranim koracima Sjedinjenih Američkih Država protiv Zajedničkog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu i da su postupci Vašingtona nelegitimni.

  „Danas smo razgovarali o situaciji oko zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana. Naravno, Rusija i Kina, poput ogromne većine članica Saveta bezbednosti UN... ne prihvataju američke pokušaje da se demontira ovaj ključni međunarodni sporazum“, rekao je Lavrov.

  On je istakao i da Moskva i Peking ne prihvataju nelegitimne jednostrane akcije Vašingtona koje se sprovode u situaciji oko iranskog nuklearnog programa.

  U poslednje vreme Vašington pokušava da obnovi sankcije UN protiv Irana. Američki državni sekretar Majk Pompeo predao je predsedavajućem Saveta bezbednosti žalbu zbog iranskog nepoštovanja odredbi Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu za pokretanje procedure za obnavljanje antiiranskih sankcija prema Rezoluciji 2231. Ogromna većina članica Saveta bezbednosti bile je protiv namere SAD da obnove sankcije Iranu.

  Tagovi:
  Rusija, Kina, Iran, SAD, Vang Ji, Sergej Lavrov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga