14:04 12 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  2622
  Pratite nas

  Kiril Dimitrov, šef Ruskog fonda za direktne investicije osvrnuo se na poteškoće sa kojima se suočila kompanija „AstraZenek“ prilikom ispitivanje vakcine protiv virusa korona i naveo kako ih je ruska vakcina „Sputnjik V“ izbegla. 

  Izjavu prenosimo u celosti:

  Drago nam je što je kompanija „AstraZenek“ koja radi na ispitivanju vakcine protiv virusa korona nastavila dalje.

  U isto vreme, obustavljanje ispitivanja je jasno pokazalo pogrešan pristup, jer se mnoge države oslanjaju isključivo na nove i netestirane platforme prilikom pravljenja vakcine za masovnu upotrebu, uključujući upotrebu vektora iz adenovirusa kod majmuna ili tehnologije mRNK. Više puta smo razgovarali o potencijalnim rizicima ove nove tehnologije, i upoređivali te rizike sa vakcinom „Sputnik V“, koja se zasniva na dobro izučenoj platformi sa vektorom humanih adenovirusa, a koja je dokazana kao sigurna i efikasna.

  U isto vreme u SAD i zapadnoj Evropi, dokazana i sigurna platforma humanih adenovirusnih vektora čini samo 15 odsto.

  Ova situacija dovodi u pitanje zahtev pojedinih farmaceutskih kompanija za potpunu nadoknadu od bilo kakvog rizika od država koje kupuju njihovu vakcinu. Rusija neće slediti takav pristup jer je pokazala sigurnost i efikasnost svoje ljudske adenovirusne vektorske platforme, uključujući svoju vakcinu „Sputnik V“.

  Podsetimo, danas je farmaceutska kompanija „AstraZenek“ saopštila da nastavlja klinička testiranja vakcine protiv korone, nakon što ih je obustavila zbog bolesti jednog od volontera.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  vakcine, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga