18:27 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 354
  Pratite nas

  „Kreativne industrije su pokretači razvoja i čine osnovu ekonomskog rasta vodećih svetskih prestonica, pomažući u stvaranju ugodnog urbanog okruženja i životnog stila za milione ljudi. U tom pogledu, Moskva ima čime da se ponosi, rekao je gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, otvarajući „Rusku kreativnu nedelju“, koja se prvi put organizuje u Moskvi.

  „Ruska kreativna nedelja“ je ranije održana u različitim ruskim regionima, a od 11. do 13. septembra održava se i u glavnom gradu Rusije, za koji Sobjanjin kaže da  je „jedan od najboljih na svetu za realizaciju kreativnih projekata“. Mesto događaja je Park Gorki, u centru Moskve, gde su postavljeni raznobojni paviljoni, u kojima je obuhvaćeno 14 oblasti: umetnost, muzika, moda, dizajn, arhitektura i urbanizam, kinematografija, televizija, novi mediji, izdavaštvo i novinarstvo, marketing, kompjuterska grafika, razvoj kompjuterskih igrica, IT, itd. Prema međunarodnim standardima, ove sfere su uključene u koncept „kreativne industrije“ - sektor privrede povezan sa intelektualnim i kreativnim aktivnostima. Sve industrije biće predstavljene u zabavnim, obrazovnim i poslovnim blokovima.

  Na manifestaciji učestvuje i Jovan Jelovac, osnivač i direktor Beogradske nedelje dizajna, koji je istakao značaj kreativnosti za razvoj ne samo ekonomije, već i društva uopšte.

  U paviljonu „Proizvedeno u Moskvi“, predstavnici grada dele svoja iskustva i inovativna rešenja sa kolegama iz drugih regiona zemlje. Tu je, recimo, predstavljena inovativna bankarska kartica u obliku nakita, odnosno prstena.

  Prsten kojim se plaća račun

  Ruska kompanija je prva u svetu stvorili tehnologiju elektronskog plaćanja prstenom, tako da vlasnik ne mora da nosi sa sobom bankovsku karticu bilo da ide u prodavnicu, na bankomat da podigne novac ili u banku.

  „Paj ring“ prsten je otporan na vlagu, proizvodi se u različitim veličinama, a može se po specijalnoj porudžbini praviti i od plemenitih metala. Cena osnovnog modela prstena iznosi 4.500 rubalja, odnosno oko 50 evra.

  Moskovska kreativna nedelja
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Mesto događaja je Park Gorki u centru Moskve.

  Pored toga, prsten sadrži podatke o vlasniku – kontaktne, medicinske, socijalne informacije, kao i podatke o plaćanjima.

  Takođe, „Paj ring“ se može programirati da funkcioniše kao elektronski ključ za elektronske brave, kojima je potrebno pružiti dodatni nivo zaštite identifikovanjem osobe koja ih otvara.

  Na štandu „Proizvedeno u Moskvi“ predstavljeni su i elementi nesvakidašnjeg moskovskog „Helo parka“, koji objedinjuje dečje igre sa živopisnim interaktivnim video projekcijama i inovativnim tehnologijama.

  Moskovska kreativna nedelja
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  U raznobojnim paviljonima je obuhvaćeno 14 oblasti: umetnost, muzika, moda, dizajn, arhitektura i urbanizam, kinematografija, televizija, novi mediji, izdavaštvo i novinarstvo, marketing, kompjuterska grafika, razvoj kompjuterskih igrica, IT itd.

  Na primer, u interaktivnoj igri „Oživljeni crteži“ dete i svaki drugi učesnik može da nacrta svog junaka ili bilo kakav crtež, a nakon što ga skenira na posebnom aparatu ta slika će „oživeti“ na velikom monitoru. Nacrtani junak sa papira će se kretati, pa sve izgleda kao u animiranom filmu.

  Podjednako je interesantna i džinovska digitalna „Kuraž-olovka“, kojom se boje slike na specijalnom interaktivnom zidu, odnosno ekranu. Za to se koriste olovke od jednog i po metra, a slike samo jednim dodirom menjaju boju.

  Devet zgrada – devet zvezda

   Na „Ruskoj kreativnoj nedelji“ predstavljen je i projekat Grupe „Rodina“ – „Russian Design District“. Reč je o izgradnji novog rezidencijalnog kompleksa u Novoj Moskvi, na petnaestak kilometara od ruske prestonice, koji objedinjuje jedinstveni ekosistem sa stambenim, sportskim, kulturnim i obrazovnim zdanjima.

  Moskovska kreativna nedelja
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  U paviljonu „Proizvedeno u Moskvi“, predstavnici grada dele svoja iskustva i inovativna rešenja sa kolegama iz drugih regiona zemlje.

  Reč je o devet stambenih zgrada čija je izgradnja već počela. Svaku zgradu je uradio arhitekta u saradnji sa nekom od ruskih zvezda iz oblasti kulture, dizajna i sporta. U okviru kompleksa biće izgrađeno obdanište, škola, centar za ritmičku gimnastiku i još mnogo toga.

  „Russian Design District“ nalazi se na obalama reke Desne, okružen je uređenim parkom i šumom površine devet hektara, i ima svu potrebnu sportsku i dečju infrastrukturu - terene za fudbal, odbojku i hokej, sprave za ulične treninge, staze za trčanje i prostor za rekreaciju i šetnju.

  Tri dana – 500 događaja

  Za tri dana trajanja ove manifestacije biće održano više od 500 događaja: poslovni forumi, izložbe, predavanja, radionice itd, na kojima učestvuju vodeći predstavnici kreativnih industrija i koji će podeliti svoja iskustva i razgovarati o aktuelnim pitanjima.

  Sergej Kirijenko, zamenik šefa administracije predsednika Rusije, izrazio je nadu da će „Ruska kreativna nedelja“, koja se prvi put održava u Moskvi, postati tradicionalna i istovremeno je istakao da „kreativne industrije daju značajan doprinos razvoju konkurentnosti Rusije“.

  Moskovska kreativna nedelja
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Nedelja kreativnih industrija održava se u jednom od najkreativnijih gradova na svetu.

  Prema njegovim rečima, nedelja kreativnih industrija održava se u jednom od najkreativnijih gradova na svetu - Moskvi, koja je po stopi rasta i brzini razvoja kreativnih industrija i njihovom doprinosu ekonomiji ispred gotovo svih svetskih prestonica.

  On je naglasio da mogućnosti za razvoj kreativnih industrija treba da postoje u celoj zemlji, a ne samo u milionskim gradovima, poput Moskve, Sankt Peterburga, Kazanja i drugih velikih gradova.
  Moskovska kreativna nedelja
  © Sputnik / Olivera Ikodinović
  Mogućnosti za razvoj kreativnih industrija treba da postoje u celoj zemlji, a ne samo u milionskim gradovima.
  Tagovi:
  Moskva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga