02:54 06 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  31792
  Pratite nas

  Rusija je navikla na sankcije Zapada, one su je ubedile u nepouzdanost zapadnih partnera, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov televiziji „Rusija 1“.

  „Na sankcije smo se navikli. Glavna geopolitička reakcija je da smo se za sve ove godine ubedili u nepouzdanost naših zapadnih partnera, uključujući, na žalost, članice EU. Imali smo mnogo planova, dalekosežnih planova. Imamo relevantna dokumenta kako da razvijamo odnose sa EU i u sferi energetike i u sferi visokih tehnologija i u celini u sferi ekonomske saradnje“, rekao je Lavrov.

  Po njegovim rečima, „EU, na žalost, krenula je putem žrtvovanja svojih geoekonomskih, strateških interesa kako bi zadovoljila trenutne želje da ne zaostaje za SAD u tome što se naziva kažnjavanje Rusije“.

  „Navikli smo se na to, sada shvatamo da, ako se vratimo punopravnom partnerstvu sa EU, treba da osiguramo sve mogućnosti da, ako EU ostane na svojim negativnim destruktivnim stavovima mi ne zavisimo od njihovih hirova, da možemo samostalno da osiguramo svoj sopstveni razvoj i u partnerstvu sa onima koji su spremni da sarađuju na ravnopravnoj osnovi i na bazi uzajamnog poštovanja“, naglasio je on.

  Lavrov je naglasio da potencijalne nove zapadne sankcije Rusiji neće ostati bez reakcije, kako na osnovu zakona diplomatije, tako i u cilju ograničavanja negativnog uticaja Zapada na planove Rusije i njenih saveznika.

  Pročitajte još:

  Tagovi:
  sankcije, Rusija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga