15:21 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 100
  Pratite nas

  Naučnici Tjumenjskog državnog univerziteta su otkrili da se mikrokapljice koje lebde iznad zagrejane površine vode, mogu sakupljati u strukture sa „zabranjenom“ simetrijom. Takva pojava će pomoći da se bolje shvati, kako se ponašaju bakterije u aerosolima, pa čak i virusi slični SARS-KoV-2, koji izazivaju pandemiju kovida 19.

  „Bakterije i virusi se na velika rastojanja prenose aerosolnim putem. Međutim, mikroskopom je nemoguće fokusirati se na kapljicu aerosola, kako bi se istražilo kako se ponašaju mikroorganizmi“, rekao je naučni saradnik laboratorije za mikrofluidne tehnologije Instituta ekološke i poljoprivredne biologije, profesor na Univerzitetu Vinskosi u Americi, Mihail Nosonovski.

  Naučnici su formirali klastere kapljica laserskim zagrevanjem površine vode. Njihovu pažnju je privukla grupa od tridesetak kapljica. Ispostavilo se, da oblik malih grozdova ne mora da bude samo šestougaon, kao kod pčelinjih saća.

  „Videli smo netipične i „zabranjene“ oblike: kvadratne, petougaone i sedmougaone. Pritom, dovoljno je da se doda samo jedna kapljica i struktura celog grozda se u potpunosti menja. Sa tako malim grozdovima je lakše raditi – što je manje kapljica, lakše ih je pratiti“, pojasnio je Nosonovski.

  Kapljične klastere vode je otkrio doktor tehničkih nauka, rukovodilac laboratorije mikrofluidne tehnologije Instituta „Iks-BIO“ Tjumenjskog univerziteta Aleksandar Fedorec 2004. godine. Sada se takvi grozdovi istražuju u Rusiji, Japanu, SAD i Izraelu.

  Prioritetan zadatak naučnika je da naprave jedinstvenu tehnologiju za istraživanje mikroorganizama na nivou pojedinačne aerosolne mikrokapljice praćene u vremenu. Ovo istraživanje je podržao Ruski naučni fond.

  Pročitajte još: 

  Tagovi:
  Rusija, ruski naučnici, virusi, istraživanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga