15:42 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Rusija
  Preuzmite kraći link
  0 593
  Pratite nas

  Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao se u rezidenciji u Sočiju sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom. Na početku sastanka ruski lider je istakao da Belorusija mora sama da se izbori sa situacijom nastalom nakon predsedničkih izbora.

  „Vidimo, naravno, svi znamo šta se dešava u Belorusiji i znamo za unutrašnje političke događaje povezane sa ovim izborima. Vi dobro znate naš stav. Mi smo za to da sami Belorusi, bez ikakvih podsticaja i spoljnih pritisaka, mirno i međusobnim dijalogom razjasne ovu situaciju i donesu zajedničku odluku o tome kako dalje da rade“, rekao je Putin.

  Putin je na početku sastanka izjavio da je logičan i pravovremen predlog da se počne rad na ustavu zemlje.

  Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
  Press-služba prezidenta Respubliki Belarusь

  „Znamo za vaš predlog da se počne rad na ustavu. Mislim da je to logično, blagovremeno i svrsishodno“, rekao je Putin.

  Obnova trgovine

  Ruski predsednik predložio je beloruskom kolegi da uloži napore u obnovu trgovine, koja je opala zbog pandemije.

  Na početku sastanka, Putin je primetio da trgovina između zemalja u svetu opada zbog epidemije virusa korona.

  „Ali u tom pogledu mislim da moramo da uložimo dodatne napore, ne samo da se vratimo na prethodni trgovinski nivo i ekonomske odnose pre krize, već i da stvorimo preduslove za napredak“, rekao je ruski lider.

  „Predlažem da danas usmerimo pažnju na to. Imam određene predloge, čini mi se da je potrebno i na nivou vlada, na nivou ministarstava, odeljenja, pa čak i pojedinačnih preduzeća preduzeti dodatne napore i korake u cilju otklanjanja postojećih problema i stvaranja uslova za napredak“, precizirao je Putin.

  Prema njegovim rečima, predstavnici preduzeća i ministarstava dveju zemalja nalaze se u stalnom kontaktu.

  „Tačno je, promenila se vlada u Belorusiji, ali to nam ne smeta da aktivno radimo, pogotovo što je nedavno predsednik Vlade Rusije Mihail Mišustin posetio Belorusiju“, naglasio je ruski predsednik.

   

  Saradnja u oblasti odbrane

  Putin je naglasio da Rusija ostaje posvećena svim sporazumima sa Belorusijom, uključujući dogovore u ODKB i Saveznoj državi.

  On je dodao da Rusija na Belorusiju gleda kao na svog najbližeg saveznika i da će ispuniti sve obaveze koje je preuzela.

  Komentarišući zajedničke vojne vežbe, Putin je rekao da će se jedinice Oružanih snaga Rusije nakon održavanja zajedničkih vojnih vežbi sa Belorusijom vratiti se na mesta stalnog raspoređivanja.

  Putin je istakao da će se nastaviti saradnja u oblasti odbrane.

  „Takođe ćemo morati da nastavimo saradnju u odbrambenoj oblasti. Pre svega, mislim na odbrambena preduzeća. Ovde takođe imamo veliku saradnju i to u prilično osetljivim oblastima. Pa, i u vojnoj“.

  Lukašenko: Zahvalan na podršci

  Sa svoje strane, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko zahvalio je ruskom lideru i svim Rusima na podršci Belorusiji nakon predsedničkih izbora.  

  „Pre svega, želim da vam se zahvalim... Da se zahvalim ne samo zbog toga što ispunjavamo sporazume, to je prirodno. Postupili ste vrlo pristojno, ljudski. Stoga se lično zahvaljujem vama i svim Rusima, svima onima koji su učestvovali u podršci koju su nam pružili u ovo postizborno vreme“, rekao je Lukašenko na početku razgovora sa ruskim predsednikom.

  Govoreći o stranom mešanju u situaciju u zemlji, Lukašenko je rekao da je zahvalan ruskom predsedniku, jer je pokazao da su granice Belorusije – granice Savezne države.

  O odbrani zemlje i vojnim vežbama

  Beloruski lider rekao je da smatra da Rusija i Belorusija treba da pripremaju svoje vojske da se „ne daj Bože“ suprotstave mogućoj spoljnoj agresiji.

  „Smatram da ni u kom slučaju ne bi trebalo da se obaziremo na ono što nam kažu. Oni se ne obaziru na nas, ne gledaju na našu opreznost, izvode vojne vežbe kada god žele. Stoga ćemo mi takođe, ako podržavate ovu tezu, ne zaoštravajući situaciju, pripremati svoje vojske tako da, ne daj Bože, možemo tome da se odupremo“, istakao je Lukašenko.

  Rusija i Belorusija su izvodile vojne vežbe i nastaviće da ih izvode, moraju da ih planiraju godinama unapred, rekao je Lukašenko.

  „Naša odbrambena bezbednost nikada nije izazivala nikakve sporove i nedoumice. Nikoga ne treba da pitamo da li ćemo ili nećemo izvoditi vežbe. Mi smo ih izvodili i nastavićemo da ih izvodimo. Ko želi – neka se pridruži tim vežbama, ko ne želi – neka to ne čini. Mislim da ćete vi, Vladimire Vladimiroviču, izdati naređenje ministru odbrane Rusije, naš ministar odbrane već je dobio takvo naređenje. Planiraćemo ove vežbe godinama unapred, konkretizovaćemo ih i zajedno izvoditi i male i velike vežbe“, naveo je Lukašenko.

  Borba protiv kovida

  Govoreći o epidemiji virusa korona, Lukašenko je zahvalio Rusiji što je Belorusiju stavila „na prvu liniju u obezbeđivanju vakcina“.

  „Vidite šta se dešava u Evropi. Definitivno je počeo jak drugi talas. Bojim se da će biti jači od prvog. Već vidim ove trendove, pratimo ih. Moram da priznam da u Belorusiji nema ovolike epidemije, kao u Evropi. Ali to ne znači da smo se opustili“, rekao je predsednik Belorusije.

  Lukašenko je objasnio da se zemlja veoma ozbiljno priprema da joj se ne desi drugi talas. Ono što je ohrabrujuće, „što naši stručnjaci i naučnici primetili je da ovaj virus već nije onakav. Ali, bojim se da će se ovaj virus spajati sa raznim virusima gripa koji lutaju i zato ne treba da se opuštamo“.

  Takođe je dodao da su nedavni događaji u zemlji pokazali da Minsk treba da se drži bliže Rusiji, posebno u oblasti ekonomije.

  „Ekonomija je u osnovi svega. Verujte, uvek smo se pridržavali ove politike (saradnje sa Rusijom). A nedavni događaji pokazali su nam da moramo da se držimo bliže našem starijem bratu i bliže sarađujemo po svim pitanjima, uključujući i ekonomiju“, zaključio je Lukašenko.

  Tagovi:
  Aleksandar Lukašenko, Vladimir Putin
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga